Суд на прохання НАБУ і САП передав до армії майже 150 млн грн, вилучених у брата Вовка

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав ініціативу з передачу майже 150 млн грн, які були вилучені в родича голови столичного адмінсуду.

Вищий антикорупційний суд на проханням Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури зняв арешт з близько 146 млн грн, які були вилучені в ході обшуку в брата голови Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка Юрія Зонтова. Гроші передали на потреби Збройним силам України.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«18 травня Національне бюро передало ЗСУ кошти, вилучені у кримінальному провадженні за підозрою адвоката. Йдеться про суму у близько 146 млн грн (за курсом НБУ). У квітні 2021 року НАБУ та САП викрили «на гарячому» адвоката. Він разом зі своїм спільником за 100 тисяч доларів пообіцяли через голову ОАСК розв'язати питання з одним із суддів цього ж суду щодо позитивного рішення у справі за позовом суб'єкта господарювання», – інформує відомство.

Як стверджують у НАБУ, за місцем виявлення неправомірної вигоди детективи НАБУ віднайшли предмети, ззовні схожі на антикваріат, документи на ім'я голови ОАСК та його близького родича. Також виявили великі обсяги іноземної готівки: понад 3,7 млн дол, 840 тис. євро, 20 тис. фунтів, 230 тис. грн і 100 шекелів. Цей злочин розслідувано: в березні 2022 року справу за обвинуваченням адвокатів скерували до Вищого антикорупційного суду.

«Після початку воєнних дій НАБУ та САП ініціювали скасування арешту з вилучених коштів (за винятком 100 шекелів) для подальшого перерахунку ЗСУ. ВАКС підтримав цю ініціативу, ухваливши відповідне рішення. Загалом від початку війни за ініціативи та сприяння НАБУ і САП на підтримку ЗСУ передано понад 447 млн грн застав та арештованих активів», – підкреслили в бюро.

За версією слідства, адвокати Юрій Донець і Юрій Зонтов вступили у змову з метою підбурення до дачі 100 тисяч доларів хабаря ліквідатора страхової компанії «АКС Кепітал» Сергія Коваленка. Ці кошти нібито мали передати судді Окружного адмінсуду Києва за задоволення позову цієї страхової компанії до податкової Києва, в якому просили скасувати податкове повідомлення. Кошти Коваленко передав двома траншами: 25 березня – 10 тисяч доларів, а 6 квітня решту суми в 90 тис. дол.

Як стверджував прокурор САП у суді, 20 тис. дол. неправомірної вигоди віднайшли у підозрюваного Донця, а 80 тис. дол. – у брата голови ОАСК Зонтова. Він також повідомив, що усі деталі передачі хабаря та перебігу судової справи «АКС Кепітал» підозрювані обговорювали в листуваннях, які знайшли детективи НАБУ, та в розмовах, зафіксованих негласними слідчими (розшуковими) діями. Також у Зонтова знайшли флешку з проєктом судового рішення про задоволення позову страхової компанії «АКС Кепітал».

Нагадаємо, НАБУ затримало рідного брата голови ОАСК Вовка через нібито одержання 100 тисяч доларів неправомірної вигоди. За версією слідства, ці гроші нібито мали передати саме керівнику суду за те, щоб той вирішив питання про задоволення позову юридичної особи іншим суддею ОАСК. Під час обшуків в офісі брата Вовка детективи НАБУ виявили велику кількість готівкових коштів.

Пізніше двом адвокатам повідомили про підозру в підбуренні до дачі 100 тисяч доларів хабаря керівнику ОАСК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: