Країни Балтії вимагають посилення присутності НАТО в регіоні

Читать на русском
Литва, Латвія та Естонія на тлі війни Росії проти України вимагають збільшити постійну присутність дивізій НАТО в балтійському регіоні.
twitter.com/krisjaniskarins

Литва, Латвія та Естонія вимагають збільшити постійну присутність дивізій НАТО в балтійському регіоні на тлі війни росії, що триває проти України.

Про це заявили прем'єр-міністри країн Балтії під час спільної заяви після саміту.

«На майбутньому саміті НАТО в Мадриді ми намагатимемося схвалити майбутню Стратегічну концепцію НАТО, а також значно зміцнити довгострокові рішення НАТО у сфері стримування та оборони та східний фланг НАТО», - йдеться у тексті документа.

Зазначається, що для запобігання будь-якій можливості агресії в країнах Балтії необхідні сучасні рішення постійного захисту.

«Їм потрібна більша присутність сухопутних, військово-повітряних та військово-морських сил. Для забезпечення постійної присутності союзників у країнах Балтії будуть потрібні три боєздатні дивізії, по одній у кожній із країн Балтії, призначені для колективної оборони та здатні об'єднувати місцеві сили національної оборони», - зазначається у заяві.

Прем'єри Литви Інгріда Шимоніте, Латвії Криш'яніс Каріньш та Естонії Кая Каллас вважають, що кожна дивізія має включати бригаду готовності союзників з необхідними можливостями підтримки на основі посилених бойових груп.

Очільники урядів країн Балтії додали, що мають намір продовжувати збільшувати свої національні оборонні бюджети щонайменше до 2,5% ВВП.

«Ми продовжимо спільну роботу із закупівлі реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) та вивчимо інші варіанти подальшої координації діяльності з нарощування потенціалу. Ми розробимо спільні процедури, щоб держави могли надавати військову та невійськову допомогу одна одній або декільком країнам Балтії на їхнє прохання», - йдеться у публікації.

Раніше ми писали, що країни НАТО нададуть Україні запчастини для літаків.

Також нагадаємо, що Фінляндія заявила про готовність подавати заявку до НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: