Як отримати пенсії та соцвиплати в окупованих районах: коментар Мінсоцполітики

Читать на русском
Якщо людина раніше отримувала пенсії та соцвиплати на карту, то для нього взагалі нічого не змінюється. Якщо ж отримання було готівкою через пошту, то тут буде складніше
Ілюстративне фотоdepositphotos.com

Всі належні пенсії та соціальні виплати тим українцям, хто опинився в зонах тимчасової рашистської окупації, нараховуються, як годиться. При цьому якщо людина раніше отримував виплати на свою карту, то для нього нічого не змінюється.

Про це розповіла міністр соціальної політики Марина Лазебна в інтерв'ю УНІАН.

Найскладніше доставляти пенсії на Чернігівщину та Запоріжжя: як оформити переадресаціюВ Укрпошті розповіли, скільки пенсій за березень доставили поштарі в українські регіони. Найгірша ситуація поки що у Чернігівській, Запорізькій та Харківській областях.

«Людям, які опинилися в тимчасовій окупації, ми продовжуємо нараховувати та фінансувати всі належні їм соціальні допомоги, пільги, субсидії в повному обсязі. Це було не простим завданням. На тимчасово окупованих територіях органи соцзахисту не працюють, відповідно, не можуть нарахувати допомоги, пільги та субсидії. Тому ми це взяли на себе і проводимо нарахування і виплати людям з цих регіонів централізовано. Далі перераховуємо кошти Ощадбанку, який став операційним центром, а він – людям» - розповіла міністр.

При цьому, якщо людина раніше отримувала пенсії та соцвиплати на карту, то для нього взагалі нічого не змінюється - в цьому випадку Ощадбанк просто перераховує гроші уповноваженому банку. Якщо ж людина отримувала пенсії або соцвиплати готівкою, через пошту, то йому треба потрапити на безпечну територію і зняти гроші в будь-якому відділенні Ощадбанку, як звичайний грошовий переказ - тобто з паспортом та ІПН.

В Україні зросли пенсії для родичів загиблих військовослужбовцівЗазначені соціальні гарантії поширюються також на членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони та закріплені законодавчо

«Також було питання, як виплатити пенсії людям з тимчасово окупованих територій. З нарахуванням питань не було, адже всі пенсії, на відміну від соціальних допомог, нараховуються централізовано, це ми ще встигли зробити до введення воєнного стану. З виплатою пенсій на банківські картки теж питань не було. Але треба було забезпечити виплати пенсіонерам, які отримували їх готівкою через Укрпошту в регіонах, де Укрпошта не має можливості працювати. Для них ми впровадили механізм схожий на механізм виплати соцдопомог в умовах воєнного стану» - додала міністр.

Нагадаємо, під час воєнного стану в Україні було запроваджено централізований механізм нарахування та виплати соціальних допомог, пільг та субсидій. По ньому отримали виплати більш ніж 1 мільйон осіб у найбільш постраждалих територіях.

Попри те, що в деяких регіонах України йдуть бойові дії, пенсіонери, які там залишаються, можуть отримувати належні їм пенсії. Пенсійні виплати зараховуються на рахунки, відкриті ними в державному Ощадбанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: