У Мінекономіки розповіли, скільки бензину та дизпалива залишилося в операторів ринку

Читать на русском
Щоб знизити дефіцит пального, уряд направить на ринок додаткові обсяги бензину та дизпалива.

В операторів ринку нині в залишках зберігається 22,5 тис. тонн бензинів та 41,4 тис. тонн дизельного пального.

Про це на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади повідомила перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Вона зазначила, що відчутний дефіцит пального виник через знищення російським агресором потужностей Кременчуцького НПЗ та низки нафтобаз.

В Україні на АЗС подорожчали бензин та дизпальне – подробиціЗа вихідні на АЗС бензин марки А-92 подорожчав у середньому на 1,11 грн, А-95 – на 1,5 грн, дизпаливо – на 1,66 грн.

Проте Кабмін постійно співпрацює з операторами ринку, щоб зрозуміти потреби та знайти шляхи усунення дефіциту.

«Ми прийняли низку урядових рішень, які дозволяють спрямувати наявні в країні обсяги – це 70 тисяч тонн бензину та близько 40 тисяч тонн дизеля – на ринок, який має знизити дефіцит», – сказала Свириденко і додала, що в операторів також законтрактовані певні обсяги в Європі.

При цьому, за її словами, на ринку нафтопродуктів зараз фіксується надмірний попит, який може бути спричинений панікою серед населення через тимчасовий дефіцит.

Нагадаємо, в Україні виник дефіцит бензину на АЗС. За словами експерта, вплинули на це три фактори.

У РНБО вважають, що дефіцит пального виник через те, що компанії-продавці палива просто не розрахували реальну кількість клієнтів.

Уряд, у свою чергу, підвищив граничні ціни на бензин та дизельне паливо. Відтак ціни відкоригували роздрібні мережі АЗС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: