В Україні дефіцит бензину: експерт пояснив причини

Читать на русском
Експерт назвав три причини дефіциту бензину в Україні, який останнім часом відчули і у Києві.

По всій Україні спостерігається дефіцит бензину. Останніми днями його брак помітили і в Києві. На АЗС встановлюють обмеження 10 або 20 літрів в один бак.

Про причини дефіциту бензину у Facebook написав директор консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

За його словами, є три причини дефіциту.

Перша причина – зупинка Кременчуцького НПЗ. На його ресурсах ринок «протягнув» березень та половину квітня, пише Куюн.

Друга причина – проблеми з логістикою у Європі для доставки пального до України. «Бракує цистерн, а для бензовозів існує купа проблем різного характеру, у тому числі і брак самих бензовозів», – написав експерт.

Третя причина – збереження держрегулювання. «Через дефіцит оптові ціни стали вищими за роздрібні, а багато імпортних ресурсів, особливо ті, що везуть автотранспортом, також дуже дорогі. Дешевші не надходять у достатній кількості через пункт 2», – пояснив Куюн.

«Все більше станцій намагатимуться продавати пальне за ринковими цінами. Немережеві станції все більше ігноруватимуть «рекомендації» кабміну. Національні мережі, очевидно, утримаються від порушень цінової дисципліни. Але через дефіцит і неможливість «потрапити» під регульовані ціни вільний продаж пального скорочуватиметься, перетікаючи в «безготівкову» площину. Тобто бізнес, але кому дуже потрібно, матимуть змогу придбати паливо. Хоча ліміти при заправці діятимуть і для них», – розповів Куюн про можливий розвиток подій.

Також експерт пояснив, чому проблеми з бензином у Києві стали помітними лише зараз.

«Несподіванка у столиці пов'язана здебільшого з тим, що її трейдери намагалися забезпечувати у пріоритетному порядку. Як я розумію, у тому числі і на прохання центральної та місцевої влади. Але останнім часом у місто повернулося багато киян, споживання зросло. Великі мережеві компанії кажуть, що продають зараз стільки ж пального, як і тиждень, і два тому. Але якщо раніше цього вистачало на день, то зараз кілька годин», – написав він.

Нагадаємо, у травні минулого року уряд запровадив держрегулювання цін на пальне. Докладніше про це можна прочитати у матеріалі «Слово і діло».

Зазначимо, мешканців Києва просять без зайвої потреби не пересуватися містом через дефіцит пального.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: