РФ може використати західні дані про погоду для підготовки хімічної атаки в Україні – Reuters

Читать на русском
Для підготовки хімічної чи біологічної атаки в Україні росії можуть допомогти метеодані, які все ще надають деякі західні агенції.

Росія продовжує отримувати майже миттєві метеорологічні дані від західних та інших урядів. Ці дані, на думку деяких експертів зі зброї, можуть бути використані для планування хімічної чи біологічної атаки в Україні.

Про це пише Reuters.

Раніше США та союзники попереджали, що росія може планувати застосування хімічної чи біологічної зброї. Проте дані про погоду з деяких із цих країн, включаючи США та Велику Британію, надходять до російських агентств. Дані включають вимірювання швидкості та напрямки вітру, сонячного світла, опадів та інших факторів, близьких до реального часу. Вони можуть бути вирішальними при плануванні атаки із застосуванням біологічної або хімічної зброї.

«Отримаєте потужну санкційну відповідь»: Зеленський про можливе застосування хімзброї РФПрезидент України Володимир Зеленський застеріг Росію від можливого застосування хімічної зброї. Він заявив, що Москва отримає потужну санкційну відповідь.

Європейська організація з експлуатації метеорологічних супутників (EUMETSAT), яка базується в Німеччині, заявила, що продовжує надавати дані росії, незважаючи на те, що як мінімум три інші організації в Європі припинили це робити.

«Якщо, гіпотетично, ви плануєте атаку, при якій ви розпорошуєте хмару хімікатів або патогенів, вам потрібно буде взяти до уваги метеорологічні дані», – заявила експерт з біологічних загроз і старший викладач Королівського коледжу Лондона Філіпа Ленцос.

Експерт з хімічної зброї та запрошений науковий співробітник британського Кембриджського університету Хеміш де Бреттон-Гордон сказав, що дані про погоду критично важливі під час застосування хімічної та біологічної зброї: «Знання напряму та швидкості вітру на різних висотах є ключем до прогнозування того, куди рушить небезпека».

Деякі західні організації обмежили інформацію про погоду, яку вони надають Росії. Серед них є Європейський центр середньострокових прогнозів погоди (ECMWF).

Нагадаємо, раніше у британській розвідці говорили, що росія може планувати застосування хімічної чи біологічної зброї в Україні під чужим прапором.

Побоювання щодо такого сценарію висловлював також прем'єр Великої Британії Борис Джонсон.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також вважає, що росія цілком може планувати застосування хімічної зброї проти України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: