Польский министр пропонує Європі ввести спеціальний податок на газ та нафту москви

Читать на русском
Подібний податок різко стимулює країни ЄС якомога швидше зменшувати свою залежність від російських енергоносіїв
Анна МоскваЄвропейська правда

Польща планує на саміті країн Європейського Союзу в Брюсселі запропонувати ввести спеціальний податок на енергоносії, які поставляються в Європу з росії.

Про це заявила міністр клімату і навколишнього середовища Польщі Ганна Москва в ефірі Польському радіо.

Міністр сказала журналістам, що подібний податок різко стимулює країни ЄС якомога швидше зменшувати свою залежність від російських енергоносіїв - в першу чергу, від нафти та газу.

Україна отримає доступ до терміналів скрапленого газу в Польщі та Литві – МакогонЦей захід дозволить збільшити енергетичну безпеку регіону, а Україна отримає можливість більш ефективно постачати себе газом

«Я представлю цю пропозицію в деталях. Це буде спеціальний збір, податок, розмір якого буде залежати від ступеня залежності від російської сировини. Очевидно, податок стосуватиметься різного виду сировини. Такий крок має мотивувати країни пожвавити темпи зменшення залежності від рф» - сказала вона.

Москва підкреслила, що польська пропозиція про спеціальний податок стосуватиметься будь-якого виду російських енергоносіїв - газу, нафти, вугілля, і всіх похідних від цієї паливної сировини. Передбачається, що новий податок буде створений за моделлю системи торгівлі викидами вуглецю, яка служить декарбонізації європейської економіки.

Нагадаємо, Європейська комісія може позбавити Угорщину і Словаччину від ембарго на покупку російської нафти, оскільки ці дві країни сильно залежать від поставок.

Німеччина готова припинити купувати російську нафту. Це розчищає шлях для введення ембарго Європейським Союзом на імпорт сирої нафти з росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: