Розвідка США допомогла Україні зберегти ППО й авіацію та збити російський транспортник – NBC

Читать на русском
США практично у режимі реального часу діляться з Україною розвідданими. Завдяки цьому Україна зберегла свою ППО та авіацію, а також збила російський транспортний літак.

Після початку вторгнення росії США передали Україні детальну розвідувальну інформацію про те, куди рф планує завдати ударів. Завдяки цьому Україна змогла вчасно відвести засоби ППО та літаки.

Про це повідомляє NBC News з посиланням на колишніх та нинішніх офіційних осіб США.

Обмін розвідувальним даними, пише видання, проходив практично в режимі реального часу. Це також дозволило Україні в перші дні війни збити російський транспортний літак із сотнями військовослужбовців та відбити атаку на аеродром у Гостомелі.

Чиновник кажуть, що розвідувальні дані США та Пентагону стали важливим фактором, який допомагає Україні завадити планам росії із захоплення країни.

США та союзники змінили стратегію щодо росії, тепер вони хочуть максимально послабити її – CNNСША та союзники переслідують більш довгострокову мету щодо росії – послабити її в економічному та військовому плані. Щоб таким чином вона більше не змогла розв'язувати війни, як в Україні.

Колишній високопоставлений співробітник розвідки, знайомий із ситуацією, розповів, що Україні передають супутникові знімки, а також іншу розвідувальну інформацію, наприклад, де діють певні типи російських підрозділів.

За допомогою даних американської розвідки Україна продовжує перекидати засоби ППО та авіацію майже щодня – це одна з причин, через яку росія не змогла встановити панування у повітрі.

«Російські військові буквально б'ють по порожніх полях там, де колись була встановлена система протиповітряної оборони. Це дуже вплинуло на можливості російських збройних сил на землі», – заявив американський чиновник.

За словами нинішніх та колишніх чиновників, ЦРУ також виділяє значні ресурси на збір розвідданих із метою захисту президента України Володимира Зеленського. Агентство консультується з українцями про те, як найкраще перевозити главу держави, щоб він не знаходився поряд із усіма своїми підлеглими тощо.

Один представник західної розвідки зазначив, що вирішальне значення має не лише інформація, а й те, як українці її використовують.

Нагадаємо, раніше джерела в Пентагоні повідомляли, що США значно розширять передачу своїх розвідувальних даних Україні, щоб вона могла націлюватися на військові частини росії на окупованому Донбасі та в Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: