США та союзники обговорили гарантії безпеки для України після війни

Читать на русском
Джо Байден разом із союзниками обговорювали допомогу Україні та повоєнні гарантії безпеки.

США разом із лідерами Франції, Німеччини, Італії, Японії, Польщі, головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом під час півторагодинного відеодзвінка обговорили повоєнні гарантії безпеки для України.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Президент Джо Байден та союзники під час розмови підтвердили свою прихильність до забезпечення безпеки України, а також економічної та гуманітарної допомоги. Лідери також обговорювали свої дипломатичні зобов'язання та скоординували зусилля щодо подальшого накладення «серйозних» економічних санкцій проти росії. Ці дії вони координуватимуть через G7, Євросоюз та НАТО.

Зеленський про гарантії безпеки: Поки що немає переліку країн, готових «100% включитися» за УкраїнуЗеленський сказав, що на словах багато країн готові надати Україні гарантії безпеки, але реального переліку держав поки що немає.

Радник президента Франції повідомив, що обговорювалося також, як забезпечити гарантії безпеки Україні після війни, якщо вона не є членом НАТО і на неї не поширюється стаття 5 Альянсу.

«Наша країна готова надати гарантії безпеки. Це будуть військові поставки, щоб вона могла впоратися з новим нападом, або, можливо, гарантії, які дозволять нам втрутитися, якщо Україна зазнає нападу таким чином, щоб ми могли оцінити, як їй допомогти», – розповів чиновник.

За його словами, ці гарантії будуть схожі на пункт про оборону, який зараз діє для членів Євросоюзу, а не на захисний механізм для членів НАТО.

За словами французького чиновника, союзники також обговорили необхідність переконати країни, які не входять до ЄС та G7, ставитись до війни в Україні як до питання, що стосується миру у всьому світі, а не лише Європи чи Заходу.

Нагадаємо, раніше телеканал CNN із посиланням на джерела повідомляв, що США та союзники «зважують», які гарантії безпеки Захід може надати Україні. Проте малоймовірно, що Україні запропонують ті захисні заходи, про які вона просить.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: