За півтора місяці війни вартість борщу в Україні зросла на 13% – дослідження

Читать на русском

Вартість приготування борщу за півтора місяці війни збільшилася на 13 відсотків. Подорожчали практично всі інгредієнти, найбільше – м'ясо.

За півтора місяці повномасштабної війни в Україні вартість традиційного борщу в Україні зросла на 13% – до 92,49 гривень.

Про це свідчить індекс борщу, складений експертами BRDO.

Індекс сала: як змінювалася вартість продуктуКілограм сала у 2014 році коштував 24,15 грн. Зараз на ці гроші можна купити лише 268 грамів сала.

При підрахунку індексу використовувалися дані Міністерства фінансів за середньомісячними цінами на продукти.

Так, станом на 15 квітня порція борщу на чотирьох осіб, приготовлена за традиційним рецептом, коштуватиме 92,49 грн. Порівняно з 1 березня 2022 року – 81,84 грн – ціна зросла на 13,02%.

Усі інгредієнти борщу, крім білокачанної капусти, подорожчали різною мірою: від 3% до 21%. Найбільше зросла ціна м'яса. Далі за шкалою подорожчання – картопля, морква, сметана.

Єдиний інгредієнт, який подешевшав, – капуста: її вартість знизилася на 5,38%. Також майже не подорожчав буряк (+3,01%).

Нагадаємо, на інфографіці «Слово і діло» можна переглянути, як змінювалася вартість борщу у 2015-2020 роках.

За даними Держпродспоживслужби, в Україні від початку повномасштабної війни зросли ціни практично на всі продовольчі товари.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: