Уже сьогодні, 6 січня, православні українці зберуться на традиційну передріздвяну вечерю. На Святвечір заведено готувати 12 страв, головною з яких є кутя – саме з неї і починають трапезу. «Слово і діло» пропонує подивитися, як за останні роки змінювалася вартість цієї страви.
Традиційно кутю готують із пшениці, хоча є рецепти з рисом, булгуром, перловкою – все залежить від особистих уподобань та регіональних особливостей.
Під час розрахунку вартості наші аналітики брали такий рецепт: 200 г пшениці, 100 г маку, 100 г родзинок, 100 г волоських горіхів, 50 г цукру і 30 г меду. Цієї порції вистачить на 3-5 осіб.
У 2017 році така порція різдвяної куті коштувала 47,75 грн, у 2018 році – 41,38 грн.
У 2019 році кутя подорожчала до 57,2 грн – зросла ціна на всі інгредієнти, крім цукру. У 2020 році зварити кутю коштувало 57,4 грн – подорожчали горіхи.
Торік вартість куті знизилася до 55,59 грн. У 2022 році різдвяна кутя коштуватиме 57,51 грн: подорожчала пшениця, мак, цукор та мед.
Зазначимо, розклад трансляцій різдвяних богослужінь ПЦУ та УГКЦ можна переглянути тут.
Раніше «Слово і діло» проаналізувало, як змінювалася вартість традиційного новорічного столу.
Нагадаємо, в Україні минулого року значно подорожчало сало. Як ціна змінювалася з 2014 року – на інфографіці.
Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.
Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps
ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ
та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»