Росія закликала США припинити озброювати Україну, погрожуючи «непередбачуваними наслідками» – WP

Читать на русском
Росія направила США офіційну дипломатичну ноту із вимогою припинити постачання озброєння в Україну. Експерти вважають, що російські війська можуть атакувати конвої НАТО.

Росія у вівторок направила США офіційну дипломатичну ноту із попередженням про те, що постачання Україні систем озброєння «підливають олії» у конфлікт і можуть призвести до «непередбачуваних наслідків».

Про це повідомляє видання The Washington Post, яке ознайомилося з копією ноти.

Документ називається «Про занепокоєння росії у зв’язку з масованими поставками озброєння та військової техніки київському режиму». «Закликаємо США та їхніх союзників припинити безвідповідальну мілітаризацію України, яка тягне за собою непередбачувані наслідки для регіональної та міжнародної безпеки», — йдеться у ноті.

Дипломатична нота була спрямована після того, як президент Джо Байден схвалив розширення спектра озброєнь України.

Абсолютно всі країни Європейського Союзу підтримали поставки зброї Україні – БоррельПоки не можна назвати точну суму грошей, які країни ЄС дадуть Україні на зброю, тому що 1,5 млрд євро - це тільки початок

«Те, що росіяни говорять нам приватно, — це те саме, що ми говорили світові публічно — що величезний обсяг допомоги, яку ми надаємо нашим українським партнерам, виявляється надзвичайно ефективним», — сказав високопосадовець адміністрації президента США.

Держдепартамент поки що відмовився коментувати зміст дипломатичної ноти або будь-яку відповідь США.

Експерти припустили, що росія готується атакувати колони зі зброєю. «Вони націлилися на склади постачання у самій Україні, де зберігалися деякі з цих запасів. Реальне питання полягає в тому, чи підуть вони далі спроб націлити зброю на територію України, чи спробують вони уразити самі конвої постачання і, можливо, країни НАТО на кордоні України, які є перевалочними пунктами для постачання», – сказав колишній директор з аналізу росії в ЦРУ Джордж Біб.

За словами Біба, якщо російська армія «спіткнеться» і на наступному етапі війни, то ризик того, що росія націлиться на постачання НАТО, значно зросте.

Нагадаємо, США надають новий пакет допомоги Україні обсягом 800 млн доларів.

Раніше президент Володимир Зеленський оголосив список необхідної Україні військової допомоги.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: