ЄС закрив лазівку, що дозволяє експортувати до росії зброю на мільйони євро

Читать на русском
У рамках п'ятого пакету санкцій ЄС закрив лазівку, яка дозволяла продавати зброю росії, незважаючи на ембарго з 2014 року.

Європейський Союз закрив лазівку, яка дозволяла урядам країн ЄС експортувати зброю до росії, незважаючи на ембарго, яке набуло чинності у 2014 році.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Росія використовує на війні проти України контрабандну зброю від Іраку – The GuardianРосія за допомогою іранських мереж контрабанди отримує зброю та техніку з Іраку для ведення війни в Україні.

За даними комісії ЄС, країни Євросоюзу минулого року продали росії зброї та боєприпасів на суму 39 млн євро – це на 50%, ніж у 2020 році.

Експорту зброї до росії було заборонено у 2014 році після анексії Криму, але пункт у санкціях дозволяв продаж за контрактами, підписаними до серпня 2014-го. Країни з великою оборонною промисловістю, такі як Франція та Німеччина, були одними з найбільших експортерів.

Ця лазівка зазнала різкої критики з боку деяких урядів ЄС після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Лазівку було закрито в рамках п'ятого пакету санкцій, публічно про це не згадували.

Нагадаємо, кілька тижнів тому в ЄС заявили, що жорстко візьмуться за спостереження за виконанням санкцій, запроваджених проти росії. Спроби обходу санкцій виявлятимуться та припинятимуться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: