Євросоюз буде жорстко припиняти спроби обходу санкцій проти росії

Читать на русском
Чотири санкційні пакети проти росії завдають москві жахливої економічної шкоди та б'ють насамперед по тих ресурсах, за рахунок яких фінансується російська війна проти України
Шарль Мішель та Урсула фон дер ЛяйенEPA - European Pressphoto Agency

Європейський союз жорстко візьметься за спостереження за виконанням санкцій, введених проти росії через її напад на Україну. Спроби обходу санкцій проти рф будуть виявлятися і припинятися.

Про це заявили голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн та голова Європарламенту Шарль Мішель на пресконференції саміту глав держав та урядів країн-членів ЄС.

Глава ЄК нагадала, що чотири санкційні пакети проти росії завдають Москві страхітливої економічної шкоди та б'ють насамперед по тих ресурсах, за рахунок яких фінансується російська війна проти України. ЄС тісно координує санкційну політику з друзями та союзниками, тому що від санкцій повинен бути однаковий ефект, при тому, що економічні системи союзних держав часто дуже різні.

Нешвидка допомога: як санкції за війну з Україною відбиваються на здоров'ї росіянСанкції, впроваджені за війну з Україною, призвели до браку життєво необхідних ліків у Росії.

«Тепер всі наші зусилля слід зосередити на впровадженні в життя цих санкцій і на запобіганні обходу та ухилення від них... Оскільки ми маємо різні системи, але однакову мету з санкціями, ми зараз погодилися дійсно глибоко поглянути на лазівки, які ми виявили, або на факти обходу, тому що деякі країни намагаються до цього вдаватися - і зробити все в межах відповідних систем, щоб закрити лазівки та зробити обхід санкцій неможливим» - сказала вона, додавши, що зараз санкції проти рф ввели 40 країн, які в сумі дають понад 50% глобального ВВП.

Мішель, своєю чергою, підтвердив, що робота за посиленням контролю дотримання санкцій ведеться в рамках реалізації чотирьох санкційних пакетів проти росії.

«Нам відомо, що існують певні лазівки. Це можливо. І тому ми створили комісії, щоб переконатися, що ми здатні закрити якомога більше цих лазівок... І ми переконані, що заходи, щодо яких було прийнято рішення, є болючими. Це була наша спільна мета. Ми хотіли, щоб вони були болючими для кремля, і ми також готові підтримувати наші зусилля, і вирішити, якщо це потрібно, разом з нашими партнерами, вжити додаткових заходів» - сказав він.

Нагадаємо, що наступні санкції проти росії з боку Сполучених Штатів Америки наздоженуть не менше 300 депутатів державної думи росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: