У Франції проходят президентські вибори – чи залишиться Макрон?

Читать на русском
Еммануель Макрон став наймолодшим президентом Франції у 2017 році, а його центристська партія отримала більшість у парламенті. Його опонентка Марін Ле Пен балотується на посаду голови держави втретє.
European Pressphoto Agency

Сьогодні, 10 квітня проходять вибори президента Франції. Через п'ять років Еммануель Макрон та Марін Ле Пен знову є суперниками за посаду керівника держави.

Про це повідомляє Reuters.

На посаду глави держави балотується 12 кандидатів. Згідно з передвиборчими рейтингами, найбільші шанси на перемогу у чинного президента Еммануеля Макрона та лідера «Національного об'єднання» Марін Ле Пен. У президентських виборах 2017 року саме Ле Пен програла Макрону у другому турі.

Зазначається, що ще кілька тижнів тому опитування громадської думки вказували на легку перемогу центриста Макрона, якому сприяла його активна дипломатія щодо України, сильне відновлення економіки та слабкість роздробленої опозиції.

При цьому, пізній вступ Макрона у передвиборчу кампанію, лише з одним великим мітингом, який навіть його прихильники визнали невражаючим, і його зосередженість на непопулярному плані підвищення пенсійного віку підірвали рейтинги президента разом із різким зростанням інфляції.

На противагу цьому, антиімміграційна, євроскептична ультраправа лідерка Марін Ле Пен впевнено їздила по Франції із кампанією і зуміла домогтися зростання свого рейтингу. Водночас її конкурент з ультраправого табору Ерік Земмур за прогнозами має незначну підтримку.

Вимоги Путіна щодо України неприйнятні – МакронПрезидент Франції Еммануель Макрон назвав неприйнятними вимоги президента РФ Володимира Путіна, які він висуває для припинення війни в Україні.

Якщо жоден із кандидатів не отримає більше 50% голосів, другий тур відбудеться 24 квітня. До нього вийдуть два претенденти з максимальним рівнем підтримки громадян.

Передача повноважень новому президенту має відбутися не пізніше 13 травня 2022 року.

Варто зазначити, що Еммануель Макрон став наймолодшим президентом Франції у 2017 році, а його центристська партія «Вперед, Республіка!» отримала більшість у парламенті. Раніше Макрон працював у банківському секторі, потім обіймав посаду заступника голови генсекретаря в адміністрації Франсуа Олланда, був Міністром економіки, промисловості та цифрових справ.

Марін Ле Пен балотується на посаду глави держави втретє. У 2012 році вона посіла третє місце, а в 2017 році поступилася Еммануелю Макрону. Лідер вкрай правої партії «Національне об'єднання», протягом 13 років була депутатом Європарламенту. Під час минулої виборчої кампанії її критикували за підтримку президента рф путіна та заклики до скасування антиросійських санкцій.

Згідно з даними інституту вивчення громадської думки у Франції Ifop на 8 квітня, лідером передвиборчого рейтингу є Еммануель Макрон із 26% підтримки виборців, на другому місці з невеликим відривом – Марін Ле Пен (24%).

Третє місце у Жан-Люка Меланшона (17%). По 9% голосів можуть отримати Валері Пекрес та Ерік Земмур, 5% виборців готові підтримати Янніка Жадо. Інші кандидати набирають менше 5% симпатій виборців.

Нагадаємо, Макрон вважає, що Україну в умовах війни не варто приймати до ЄС. Він закликав бути готовими до війни у Європі.

Напередодні на виборах в Угорщині переміг проросійський прем'єр Віктор Орбан та його партія прихильників путіна.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: