Україна не піде на «Мінськ-3» чи «Будапешт-2» – Подоляк

Читать на русском
Подоляк заявив, що Україні не потрібне тимчасове перемир'я з росією, адже це шлях до подальшої війни. Але на договір типу Мінська-3 чи Будапешта-2 Україна також не піде.

Україну не цікавить тимчасове перемир'я з росією. На нові Мінські угоди чи «Будапешт-2» наша держава теж не погоджується.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав радник керівника ОПУ Михайло Подоляк.

За словами Подоляка, тимчасове перемир'я з росією – це завжди шлях до подальшої ескалації та війни. «Необхідно застовпити такі умови, які не дозволять РФ навіть думати про те, щоб стріляти по території України або переходити наші кордони. Тимчасове перемир'я – це стимулювання РФ до подальших агресивних дій», – вважає він.

США та союзники думають над гарантіями безпеки, але навряд чи запропонують Україні бажане – CNNСША та союзники можуть виявитися не готові запропонувати Україні як гарантії безпеки ті заходи, про які вона просить. Вони, як і раніше, не готові до прямої конфронтації з росією.

Він також сказав, що поточні переговори з росією не закінчаться підписанням нового «Мінська».

«Президент Зеленський набагато глибше в матеріалі, ніж хто завгодно сьогодні, він розуміє всі ризики будь-яких незавершених справ і бачить перспективу на десятки років вперед. Тому ми не будемо йти ні на «Мінськ-3», ні на «Будапешт-2» – це все не має сенсу. В історичній перспективі, навіть короткостроковій, всі ці «мінськи» призводять до грандіозних трагедій. Всі ці домовленості без реальних превентивних механізмів попередження війни – не діятимуть. Ми на це не підемо, це принципове питання», – заявив Подоляк.

Нагадаємо, у Туреччині 29 березня відбувся черговий раунд переговорів між українською та російською делегацією. Україна під час нього запропонувала свій формат договору про гарантії безпеки для себе.

Серед країн-гарантів безпеки Україна бачить Британію, Китай, США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Польщу та Ізраїль. Переговори із ними ведуться.

Але, за словами Володимира Зеленського, поки що немає переліку держав, які 100% готові надати Україні гарантії безпеки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: