Удар по Краматорську стане одним із звинувачень на трибуналі над росією – Зеленський

Читать на русском
Краматорськ стане в один ряд з іншими військовими злочинами росії. Щонайменше 50 людей загинуло; 38 на місці удару, ще 12 у лікарнях, серед них п'ятеро дітей
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 8 квітня - 44-го дня війни України проти російських окупантів. Він нагадав, що війська росії вчинили черговий страшний військовий злочин, завдавши ракетного удару по Краматорському вокзалу, де були тисячі бажаючих евакуюватися. Загинули десятки людей.

Основне зі звернення Зеленського:

  • Краматорськ стане в один ряд з іншими військовими злочинами росії. Мінімум 50 людей загинуло; 38 на місці удару, ще 12 у лікарнях, серед них п'ять дітей.
  • Російська пропаганда так поспішала звинуватити Україну в ударі по Краматорську, що випадково видала себе. Новини про удар в росЗМІ з'явилися, коли ракети були ще в польоті. А ракети, якими завдали удару, є і на озброєнні росії й вони були перекинуті в Україну.
  • «Як і масові вбивства в Бучі, як і багато інших військових злочинів росії, ракетний удар по Краматорську повинен стати одним зі звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться. Всі сили світу будуть спрямовані на те, щоб встановити по хвилинах, хто і що робив, хто і які накази віддавав. Звідки ракета, хто її перевозив, від кого пролунала команда і як цей удар був узгоджений. Відповідальність неминуча».
  • Глава Єврокомісії та високий представник Європейського Союзу у закордонних справах і політиці безпеки 8 квітня відвідали Україну. Зокрема, вони побували в Бучі.
  • Євросоюз дасть Україні мільярд доларів підтримки та пів мільярда доларів на озброєння.
  • Україна отримала від ЄС опитувальник для підготовки членства країни. Він буде готовий протягом тижня. Потім Єврокомісія до літа розгляне його і винесе свої висновки.
  • Проти росії потрібно більше санкцій. Також Україні потрібно більше зброї, щоб перемога над росією була здобута швидше.
  • «Потрібно ввести повне енергетичне ембарго на нафту, на газ. Саме енергетичний експорт забезпечує левову частку доходів росії та дає можливість керівництву рф вірити у свою безкарність. Дає можливість сподіватися, що світ проігнорує військові злочини російської армії. Ми цього не допустимо. Не допустять усі у світі, хто має сміливість, як українці, протистояти тиранії. Потрібно також повністю відключити від глобальної фінансової системи російські банки. Не окремі з них, а все, всю банківську систему Росії. Не може бути такого, що найбільша загроза глобальній безпеці знаходить шляхи до глобального багатства».
  • Україна знає, хто на Заході постійно намагається пом'якшити санкції проти росії. У цих людей нічого не вийде. Україна зробить все, щоб змусити Європу зрозуміти, з ким вони мають справу, і ввести проти росії реально масштабні санкції.

Нагадаємо, Польща вважає поточні санкції проти росії недостатніми і закликає замінити заморозку активів Росії та російських громадян конфіскацією.

7 квітня Європейський парламент більшістю голосів прийняв резолюцію, в якій депутати закликали ввести проти росії нові санкції, включаючи негайне повне ембарго на російський імпорт нафти, вугілля, ядерного палива і газу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: