Члени НАТО розійшлися в думках, як будувати відносини з росією – NYT

Читать на русском
Частина країн НАТО хоче повного розриву відносин із росією, але Франція, Німеччина та Туреччина хочуть підтримувати контакти з путіним.
Reuters

Країни НАТО, зіткнувшись з перспективою довгої війни в Україні, розділилися в думках щодо того, як найкраще діяти під час наступного етапу конфлікту та наступного періоду невизначеності.

Про це пише видання The New York Times із посиланням на двох високопоставлених західних чиновників.

За їхніми словами, країни Центральної Європи, такі як Польща та країни Балтії, хочуть повного розриву відносин із росією.

Натомість Франція, Німеччина та Туреччина хочуть підтримувати контакти з президентом володимиром путіним, незважаючи на звинувачення у воєнних злочинах.

Перед самою війною Шольц намагався вмовити Зеленського відмовитися від шляху до Європи – WSJЗеленський навідріз відмовився говорити про подібне, нагадавши Шольцу про те, що путіну не можна довіряти, росія не має звички дотримуватися договору

Міністри закордонних справ країн НАТО, які зустрілися цього тижня, зійшлися щодо одного – війна в Україні далека від завершення, і незважаючи на відступ російських військ від Києва, вони повільно та жорстоко просуватимуться на сході України.

Існує також спільна згода щодо того, що росія більше не є стратегічним партнером НАТО, і Альянс більше не пов'язаний обмеженнями чисельності військ.

Деякі країни, особливо в Центральній Європі, включаючи Велику Британію, стурбовані тим, що будь-яка російська експансія на територію України, не кажучи вже про перемогу росії, «підбадьорить» путіна і підірве загальноєвропейську безпеку і такі цінності, як прихильність до міжнародного права, повага до суверенітету та територіальної цілісності.

Західний чиновник сказав виданню, що навіть якщо війна закінчиться встановленням новою лінією зіткнення між російськими та українськими військами, НАТО працюватиме з Україною, озброюватиме та навчатиме її військових, щоб путін не захотів повторити свою спробу.

Нагадаємо, раніше видання Bloomberg вже писало про те, що у НАТО є розбіжності щодо того, чи варто вести діалог із путіним, щоб урегулювати ситуацію в Україні.

Вчора Єнс Столтенберг заявив, що НАТО не бачить ознак того, що російський президент володимир путін змінив свої плани стосовно України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: