У НАТО розділилися думки щодо того, чи варто вести діалог з путіним – Bloomberg

Читать на русском
Франція та Німеччина виступають за те, щоб дипломатичним шляхом досягти миру в Україні. Деякі члени НАТО вважають, що путін не налаштований на переговори.
trthaber.com

Серед держав-членів НАТО відбулися певні розбіжності щодо того, чи варто вести діалог з російським президентом володимиром путіним, щоб врегулювати ситуацію в Україні.

Про це виданню Bloomberg розповіли люди, знайомі із дискусією в Альянсі.

Так, наприклад, Франція вважає, що варто дипломатичним шляхом вимагати припинення вогню, а потім і виведення російських військ з України. Тієї ж думки дотримується Берлін. На саміті НАТО канцлер Німеччини Олаф Шольц застеріг від будь-яких поспішних дій, таких як відмова від Основоположного акта Росія-НАТО.

Зеленський відповів, чи можливий «міцний мир із путіним після закінчення війни»Президент України Володимир Зеленський оцінив, чи здатні у кремлі дотримуватися домовленостей про мир після того, як закінчиться війна.

У той же час інші члени НАТО вважають, що діалог Франції та Німеччини з кремлем є контрпродуктивним і може зіграти на руку путіну. Британія, Польща та інші країни Центральної та Східної Європи, за винятком Угорщини, скептично ставляться до того, що путін налаштований серйозно вести переговори.

Двоє високопоставлених дипломатів із групи країн, які сумніваються в необхідності діалогу з путіним, заявили Bloomberg, що вони стурбовані тим, що Макрон може підштовхнути Володимира Зеленського «до згоди на нейтралітет на умовах росії в обмін на припинення вогню».

Крім того, у НАТО є розбіжності щодо ще однієї теми – постачання зброї в Україну. Лідери Британії, країн Балтії та більшості східноєвропейських країн закликали союзників направити до Києва більше зброї, включаючи засоби ППО.

Але деякі члени Альянсу, зокрема Франція, побоюються, що відправлення в Україну, наприклад літаків, «зіграє на руку прихильникам жорсткої лінії в Москві».

Нагадаємо, у США вважають, що володимир путін, судячи з усього, не збирається йти на якісь компроміси задля припинення війни на території України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: