НАТО не вводитиме війська в Україну і стурбоване ядерною риторикою росії: про що перед самітом заявив Столтенберг

Читать на русском
У НАТО заявили, що не мають наміру відправляти війська в Україну, і застерегли росію від використання хімічної зброї.
AFP/Scanpix

НАТО не має наміру вводити війська в Україну, щоб конфлікт не перетворився на повноцінну війну Альянсу з Росією.

Про це на пресконференції заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Reuters.

«НАТО не вводитиме війська в Україну... Вкрай важливо надавати підтримку Україні, і ми нарощуємо її. Але водночас дуже важливо не допустити, щоб цей конфлікт перетворився на повноцінну війну між НАТО та Росією», – заявив Столтенберг.

«Деякі країни Альянсу залякали самі себе»: Зеленський знову розкритикував дії НАТОВолодимир Зеленський заявив, що деякі країни НАТО залякали себе, не бажаючи допомогти Україні. Тоді як нашій державі потрібні довгострокові гарантії безпеки.

Генсек також застеріг росію від будь-якого застосування хімічної зброї у війні проти України. За його словами, це стане кричущим порушенням міжнародного права і матиме «далекосяжні наслідки».

Крім того, росія, додав Столтенберг, має припинити брязкати ядерною зброєю: «Росія має припинити цю небезпечну безвідповідальну ядерну риторику. Нехай не буде сумнівів у нашій готовності захищатись і захищати союзників від будь-якої загрози у будь-який час».

«Росія має зрозуміти, що їй ніколи не виграти ядерну війну», – наголосив генсек.

На завтрашньому саміті НАТО, зокрема, обговорять роль Китай у війні росії проти України. «Китай надає росії політичну підтримку, у тому числі шляхом поширення відвертої брехні та дезінформації», – заявив Столтенберг.

Також на саміті країни-члени НАТО планують домовитися про посилення сил на східному фланзі Альянсу з розгортанням чотирьох нових бойових груп у Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Нагадаємо, раніше віцепрем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський говорив, що в Україну потрібно терміново надіслати спеціальну озброєну миротворчу місію НАТО.

Німеччина виступила проти цього. У США заявили, що своїх військових направляти не будуть, але це можуть зробити інші члени Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: