Втрати росії в Україні: кожен п'ятий – офіцер, високий рівень втрат серед десантників – BBC

Читать на русском
Російське угруповання в Україні має високий рівень втрат серед офіцерів і представників повітряно-десантних військ.

Кожен п'ятий серед убитих російських військових в Україні офіцер від молодшого лейтенанта до генерала.

Про це з посиланням на власні підрахунки повідомляє ВВС Росія.

BBC засновувала свій аналіз лише на повідомленнях про втрати, які містили конкретну інформацію про загиблого, включаючи повне ім'я та звання та, по можливості, місце поховання. Таким чином журналісти врахували трохи більше тисячі загиблих в Україні військових.

Також у списках втрат – 10 полковників (включаючи одного капітана першого рангу), 20 підполковників, 31 майор та 155 молодших офіцера (рангом від молодшого лейтенанта до капітана). Україна ще повідомляла про загибель семи російських генералів.

ЗМІ розповіли, як іде набір найманців у Сирії для війни рф в УкраїніЗа участь у бойових діях на передовій в Україні сирійським найманцям обіцяють платити 7 тисяч доларів. Більшість погоджуються на таке заради шматка хліба, усвідомлюючи, що загинуть.

«Російські офіцери забезпечують тактичне керівництво та підготовку своїх взводів, рот чи батальйонів. Сержанти в російській армії найчастіше керують технікою або виконують накази, тобто вони ніким не керують. Це означає, що офіцери змушені брати на себе більше функцій щодо керівництва боєм на передовій. Отже, російський офіцер має більше шансів загинути в бою, ніж офіцери багатьох інших армій», – каже Самуель Кренні-Еванс із британського Королівського інституту досліджень у галузі оборони та безпеки.

Журналісти відзначили ще одну тенденцію – близько 15% усіх встановлених загиблих служили у повітрянодесантних військах.

Експерти кажуть, що російські десантники широко використовуються для вирішення тих завдань, на які, за ідеєю, можна було б послати звичайну піхоту. Але російські воєначальники вважають за краще використовувати ВДВ, оскільки ці підрозділи, як правило, набагато краще підготовлені.

«Підрозділи ВДВ брали участь в операціях на найскладніших ділянках фронту – у штурмі Гостомелю, боях під Києвом та зіткненнях на півдні України», – зазначив старший співробітник Дослідницького інституту зовнішньої політики у США Роб Лі.

Є відомості про загиблих та в інших елітних підрозділах росії: зокрема, про 15 представників спецназу ГРУ (включно з п'ятьма офіцерам) та 10 представників спецназу Росгвардії.

Найчастіше про загиблих в Україні повідомляли в Дагестані, Бурятії, Волгоградській області, Оренбурзькій і Північній Осетії.

«Основна частина контрактників у російській армії – це люди з периферії, це не південь, не Північний Кавказ, а саме вся периферія – середні та малі міста, селища та села», – пояснила фахівець у галузі соціально-економічного розвитку регіонів, професор Наталія Зубаревич. Вона зазначає, що до армії також часто йдуть люди з депресивних чи напівдепресивних регіонів.

Нагадаємо, за даними українського Генштабу, з початку повномасштабної війни в Україні російська армія втратила орієнтовно 18,5 тисячі військовослужбовців.

При цьому втрати росії у війні з Україною вже досягли розмірів інших армій.

25 березня у російському міністерстві оборони вдруге за час повномасштабного вторгнення в Україну озвучили втрати своєї армії. Цифри сильно занижені.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: