У Bellingcat вважають, що путін хоче застосувати ядерну зброю, але його наказ можуть не виконати

Читать на русском
Щоб запустити ядерну ракету з росії, потрібні п'ять осіб. У Bellingcat вважають, що як мінімум двоє з п'яти не виконуватимуть наказ путіна.
Reuters

Російський президент володимир путін хотів би застосувати ядерну зброю, наприклад, у разі провалу захоплення Києва. Але його наказ можуть виконати.

Таку думку в ефірі телеканалу «Україна 24» висловив журналіст-розслідувати Bellingcat Христо Грозєв.

Ядерний статус країни не має бути «дозволом на несправедливість» – ЗеленськийПрезидент України Володимир Зеленський прокоментував загрози росії застосувати тактичну ядерну зброю.

За його словами, міністр оборони росії Сергій Шойгу, зникнення якого помітили ЗМІ, зараз ховається в бункері, ймовірно, в Уфі. Президент путін, ймовірно, перебуває у бункері за Уралом. Грозєв зазначив, що росія ховатиме військове та політичне керівництво заздалегідь, якщо справді розглядає ядерний сценарій.

На запитання, чи може росія застосувати ядерну зброю, Грозєв відповів: «Складно сказати. Ми спілкувалися дуже багато з людьми з російських спецслужб. Ті ж люди, які ще до початку війни, у грудні-січні нас попереджали, що це дуже ймовірно, що путін сам цього дуже хоче, що він хвалився своєму близькому колу, що він готовий на це піти... Ось, навіть ці люди зараз кажуть, що він за перспективи повного провалу, наприклад, захоплення Києва, може дати таке розпорядження. Але він не може застосувати ядерну зброю умовною червоною кнопкою. П'ятеро людей, які мають виконати всі ці розпорядження по ланцюжку до того, як реально ракета з ядерним запасом вилетить. Наші джерела впевнені, що знайдуться як мінімум пару з цих п'яти, які не виконуватимуть такий наказ. Тому він знає, що такий ризик існує, тому навряд чи надасть такий наказ».

Нагадаємо, раніше в росії розповіли, за якої ситуації підуть на застосування ядерної зброї.

У Пентагоні вважають, що володимир путін може пригрозити Заходу застосуванням ядерної зброї, якщо опір України вторгненню продовжиться, викликаючи нові втрати рф.

При цьому в США розробляють сценарії у разі застосування росією хімічної, біологічної чи ядерної зброї.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: