Підсумки саміту НАТО: засудили дії росії, застерегли Китай та пообіцяли допомогу Україні

Читать на русском
На саміті НАТО домовилися надати Україні військову допомогу, посилити Альянс на сході. Крім того, члени НАТО засудили російську агресію.
AP Photo

У Брюсселі сьогодні, 24 березня, відбувся екстрений саміт країн-членів НАТО. На порядку денному була подальша допомога Україні у боротьбі з російською агресією, посилення східного флангу Альянсу та реагування на нові виклики у сфері безпеки.

За підсумками саміту було опубліковано спільну заяву.

У заяві йдеться, що члени НАТО засуджують вторгнення росії в Україну та закликають президента путіна припинити війну та вивести війська з України. Крім того, країни захоплюються мужністю українців.

Більше ніколи не кажіть, що наша армія не відповідає стандартам НАТО – ЗеленськийПрезидент України Володимир Зеленський закликав лідерів країн Північноатлантичного альянсу не казати, що наша армія не відповідає стандартам НАТО.

«Неспровокована війна росії проти України є фундаментальним викликом цінностям і нормам, які принесли безпеку та процвітання всім на європейському континенті. Рішення президента путіна напасти на Україну є стратегічною помилкою із серйозними наслідками також для росії та російського народу. Ми, як і раніше, єдині і сповнені рішучості протистояти агресії росії, допомагати уряду та народу України та захищати безпеку всіх союзників», – йдеться у заяві.

Росію також закликали показати, що вона серйозно ставиться до переговорів, оголосивши про припинення вогню.

Україні пообіцяли подальшу військову підтримку, включаючи протитанкові та протиповітряні системи, а також безпілотники. Проте генсек Йєнс Столтенберг підкреслив, що НАТО, як і раніше, не має наміру розміщувати війська на території України, щоб не вступати в прямий конфлікт із росією.

Також на саміті домовилися розгорнути додаткові сили на східному фланзі НАТО: буде створено чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині. У заяві наголошується, що це превентивні заходи для забезпечення безпеки та захисту всіх союзників.

Члени НАТО закликали всі держави, у тому числі Китай, підтримувати міжнародний порядок, утримуватися від будь-якої підтримки військових дій росії та від будь-яких дій, які допомагають росії обходити санкції. «Ми стурбовані недавніми публічними коментарями офіційних осіб КНР і закликаємо Китай припинити поширювати помилкові заяви кремля, зокрема про війну та НАТО, та сприяти мирному врегулюванню конфлікту», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, на саміті НАТО виступав президент Володимир Зеленський. Зокрема він заявив, що Україні потрібна військова допомога без обмежень.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: