Місяць війни: стало відомо, скільки злочинів скоїла рф проти журналістів та медіа в Україні

Читать на русском
За даними Інституту масової інформації, під російські обстріли журналісти потрапляли переважно на Київщині та на Запоріжжі.
фото: ІМІ

Країна-агресор скоїла 148 злочинів проти журналістів та медіа в Україні протягом місяця війни в Україні, з 24 лютого до 24 березня 2022 року.

Про це йдеться у даних моніторингу Інституту масової інформації в усіх регіонах України.

Зазначається, що станом на 24 березня п’ятеро журналістів убито під час виконання професійних обов'язків, семеро – поранено, один журналіст зник безвісти.

ІМІ відомо про щонайменше шість випадків захоплення журналістів росіянами в заручники й жорстокого поводження з ними. Окупанти обстріляли 10 телевеж, які є цивільними об’єктами, що спричинило повне або тимчасове зникнення телевізійного та радіомовлення у восьми регіонах України.

Окрім того, щонайменше 70 регіональних медіа змушені були припинити роботу внаслідок погроз із боку російських окупантів, захоплення ними редакцій, неможливості працювати в умовах тимчасової окупації, відсутності можливостей до друку та розповсюдження тощо.

За даними Інституту масової інформації, під російські обстріли журналісти потрапляли переважно на Київщині та на Запоріжжі.
фото: ІМІ

Протягом місяця з початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну в Києві та передмістях столиці було вбито п’ятеро журналістів під час виконання ними професійних обов’язків:

  • Євген Сакун, оператор телеканалу LIVE (загинув 1 березня під час російського ракетного обстрілу телевежі в Києві);
  • Брент Рено, колишній кореспондент The New York Times (розстріляний росіянами 13 березня в Ірпені на блокпосту);
  • П'єр Закжевскі, оператор телеканалу Fox News, громадянин Ірландії (загинув 14 березня під час артилерійського обстрілу російських військ у селі Горенка Київської області).
  • Олександра Кувшинова, українська фіксерка, журналістка (загинула 14 березня разом з П'єром Закжевскі під час артилерійського обстрілу з боку російських військ у селі Горенка Київської області);
  • Оксана Бауліна, журналістка російського The Insider, Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального (загинула 23 березня під російським обстрілом у Києві під час виконання редакційного завдання).

Ще троє журналістів загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів не під час виконання ними журналістських обов’язків. Зокрема, це Ділєрбек Шакіров, цивільний журналіст інформаційного щотижневика «Навколо тебе» (був розстріляний 26 лютого в передмісті Херсона з автоматичної зброї); Віктор Дудар, військовий журналіст (загинув 6 березня під час боїв з російськими загарбниками під Миколаєвом), та оператор телеканалу «Сігма» Віктор Дєдов (загинув 11 березня в Маріуполі внаслідок обстрілу будинку).

Окупанти у Бердянську тримали журналістів у заручниках, намагаючись схилити їх до співпраціГрупа окупаційних військових переконувала захоплених українців співпрацювати з російською пропагандою.

При цьому, невідомою залишається доля фотокореспондента Максима Левіна, який висвітлював бойові події під Києвом та зник 13 березня.

Зазначається, що під російські обстріли журналісти потрапляли переважно на Київщині та на Запоріжжі.

Нагадаємо, що напередодні у Києві в результаті російсько-фашистського обстрілу міста загинула співробітниця російського інтернет-видання The Insider Оксана Бауліна. Видання заборонено в росії та визнано «екстремістським».

У Харкові під російським обстрілом загинув Борис Романченко, який пережив концентраційні фашистські табори Бухенвальд, Пенемюнде, Дора і Берген-Бельзен.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: