Звернення Зеленського до Конгресу: що означає виступ президента

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Президент України Володимир Зеленський вперше звернувся до Конгресу США за час свого президентства. Виступ був емоційним, але своєчасним та потрібним.

Україна вдало скористалась моментом для привернення уваги до війни з боку США

В 2022 році Україна, можливо, отримала безпрецедентну увагу до себе, якщо порівнювати з роками Помаранчевої революції чи Євромайдану. Лише на фоні цих подій Віктор Ющенко та Петро Порошенко звертались до американських законодавців.

По-перше, сам факт запрошення з боку обох палат Конгресу та виступу дорого вартує будь-якому лідеру. Це показує, що з керівництвом України готові співпрацювати, говорити на найвищому рівні. Складно уявити спікерку Палати представників Ненсі Пелосі, яка перші кроки у політиці робила ще за часів президентства Кеннеді, яка б виголошувала щось аналогічне «Слава Україні» лідеру Нікарагуа чи навіть Ізраїлю. Натомість навпаки, вона не тільки сама спробувала вимовити українське гасло, а й заохочувала своїх колег привітати президента України.

Безпольотна зона, санкції, об'єднання U-24: головне з виступу Зеленського перед Конгресом СШАВолодимир Зеленський виступив перед Конгресом США. Закликав запровадити більше санкцій проти Росії, створити безпольотну зону над Україною та надати системи С-300.

На цьому радісні моменти швидко закінчились, адже виступ президента не міг бути довгим. Володимир Зеленський, як і слід було, подякував президенту Байдену та Конгресу за допомогу та політичну підтримку. Але навряд чи конгресмени та сенатори сподівались, що він цим обмежиться.

Володимир Зеленський просив більше допомоги та очевидно більшої залученості до наближення перемоги. Щодо приєднання США до переговорного процесу, то цього конгресменам та сенаторам казати й не варто було – це краще проговорювати з Білим домом напряму.

Закриття неба та інтенсифікація допомоги – пріоритети України у відносинах із США на час війни

На сьогодні виглядає так, що адміністрація Білого дому досі не визначилась щодо того чи буде вона закривати небо. Від позиції США багато залежить. Але очевидно, що матиме місце й координація з державами ЄС. Проте слово Вашингтону тут важливе не менше, а можливо й більше за інші держави.

Питання лише в тому, чи не призведе це до перетворення України на театр воєнних дій, якщо Росія продовжить атакувати цивільні об’єкти, а США та союзники змушені будуть відповідати. Члени Адміністрації ще на початку війни чітко дали зрозуміти, що скоріше за все цього не буде.

Проте це не означає, що в ці двері не можна стукати. Якщо Росія продовжить атаки на цивільних, у США може не лишитися вибору, як все ж анонсувати та закликати інші держави закрити небо над Україною.

Зеленський також просив продовження роботи у напрямку санкційної політики. В цьому сенсі своє слово у повній мірі теж ще не сказав Конгрес, тому є перспективи очікувати більшого саме від законодавців США.

Владислав Фарапонов, політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: