Воєнні злочини РФ: надати докази можна через спеціальний сайт

Читать на русском
Через новий сайт Докази українці зможуть подати докази воєнних злочинів Росії. Наприклад, пошкодження цивільної інфраструктури чи факти насильства над мирними мешканцями.
Харків

Міністерство цифрової трансформації запустило сайт «Доказ», за допомогою якого документуватимуться воєнні злочини Росії в Україні.

Усі докази будуть використовуватись для притягнення Росії до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Щоб надати докази, потрібно перейти на сайт, залишити інформацію про себе, докладно описати порушення, а також завантажити фото або відеопідтвердження.

Воєнним злочином вважається:

  • пошкодження об'єктів цивільної інфраструктури;

  • факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом;

  • розміщення та використання військової техніки у житлових кварталах міста;

  • ведення бойових дій окупантом у житлових кварталах міста;

  • факти фізичного насильства, позбавлення волі цивільного населення окупантом;

  • використання цивільної інфраструктури у військових цілях під прикриттям цивільних.

«Кожен доказ допоможе оцінити збитки, які зазнала Україна. У позовах проти Росії ми доводимо її відповідальність за порушення прав людини. Зокрема, уряд доводить свою позицію, описуючи та надаючи докази конкретних подій, що доводять факти порушення прав людини з боку окупаційних військ: вбивств, тортур, викрадень, знищення майна, релігійних переслідувань тощо», – йдеться на сайті.

Раніше Міністерство цифрової трансформації запустило новий чат-бот єВорог, за допомогою якого можна повідомити Збройні сили України про місцезнаходження російських військ.

Нагадаємо, Служба безпеки України створила у Телеграмі чат-бот для того, щоб громадяни України могли оперативно повідомляти про пересування російської техніки та диверсійно-розвідувальних груп.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: