На ЧАЕС відновили електропостачання – «Енергоатом»

Читать на русском
На Чорнобильській АЕС вдалося повернути електропостачання, при тому що станція захоплена російськими окупантами. Усі системи охолодження працюватимуть.
Getty Images

На Чорнобильській АЕС відновили електропостачання. Тепер усі системи охолодження відпрацьованих ядерних відходів знову працюватимуть у штатному режимі.

Про це повідомила пресслужба «Енергоатому» у Telegram у неділю, 13 березня.

Росія готує теракт на Чорнобильській АЕС – розвідкаПутін наказав про підготовку теракту на Чорнобильській АЕС. Окупанти планують створити техногенну катастрофу, відповідальність за яку перекладуть на Україну.

Міністр енергетики України Герман Галущенко розповів, що сьогодні завдяки неймовірним зусиллям фахівців НЕК «Укренерго» наших атомників та електриків вдалося повернути електропостачання на ЧАЕС, захоплене російськими окупантами.

«Наші українські енергетики, ризикуючи власним здоров’ям та життям, змогли відвернути ризик можливої ядерної катастрофи, що загрожувала всій Європі. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову праці», - заявив він.

Міністр нагадав, що ЧАЕС залишається об'єктом української енергетики.

«Наголошую, що ЧАЕС це об'єкт української енергетики, і нам не потрібна жодна допомога з боку будь-кого для забезпечення чи відновлення електропостачання на наші об'єкти», - йдеться у повідомленні.

Галущенко знову закликав міжнародні спільноти допомогти у захисті ядерних об'єктів.

«Тому я ще раз звертаюся до наших міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН, ОБСЄ: допоможіть нам захистити ядерні об'єкти! Наразі вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об'єктів атомної енергетики України», - додав він.

Нагадаємо, 9 березня стало відомо, що Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена внаслідок дій російської армії. В «Енергоатомі» попередили, що знеструмлення ЧАЕС може призвести до витоку радіоактивних речовин.

Тоді стало відомо, що Чорнобильську АЕС підключать до резервних дизель-генераторів – цього вистачило б на 48 годин.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: