Росії не буде. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Рішення компанії Марка Цукерберга Meta дозволити у своїх соціальних мережах заклики до насильства щодо Путіна, Лукашенка та російських солдатів абсолютно унікальне і цілком відображає ступінь жаху міжнародної громадськості перед тим, що відбувається зараз в Україні, та неприйняття тих, хто це влаштував. Виявляються, бувають ситуації, коли «мова ненависті» виправдана. Більше того, коли інша мова неможлива.

Так, залишено деякі застереження на користь гуманізму. Зокрема, у побажаннях смерті кремлівському та мінському керівництву не можна вказувати способи вбивства. Заборонено закликати до насильства над російськими полоненими. Але жодних сумнівів не залишається: Цукерберг та його могутня імперія перестали ширяти над сутичкою і однозначно стали на наш бік.

Це, звичайно, образило російську владу, яка спочатку через своє посольство в США вимагала припинити «екстремістську діяльність» компанії Meta і притягнути до відповідальності військових. Але потім за справу взялася Генпрокуратура Росії, яка звернулася до суду із вимогою визнати Meta Platforms. Inc., якій належать Facebook, Instagram та WhatsApp, екстремістською організацією та заборонити її діяльність на російській території. Немає жодних сумнівів, що заборона буде. Facebook, Twitter та Instagram вже заблоковані Роскомнаглядом, тепер до них приєднається WhatsApp, і рішення буде оформлене юридично.

Росія під забороною. Колонка Леоніда ШвецяПутінська Росія немає права на існування. Карфаген має бути зруйнований. І ця думка перестає бути одкровенням, стає банальною та визначає дії мільйонів людей у всьому світі.

З інших соціальних мереж, треба нагадати, TikTok сам заборонив користувачам із Росії завантажувати новий контент і проводити трансляції, оскільки в країні запрацював дикий закон про фейки, під який можна за бажання підвести будь-кого.

У короткі терміни знесена вся звична система соціальних мереж, залишені лише пенсіонерські «Однокласники» та гебешні «ВКонтакті», генеральним директором яких є Володимир Кирієнко – підсанкційний син Сергія Кирієнка, заступника голови президентської адміністрації, який теж знаходиться під американськими санкціями.

Російській молоді доведеться сильно змінити свої звички. Життя у смартфоні, характерне для них анітрохи не меншою мірою, ніж для їхніх однолітків за кордоном, різко потьмяніє. Втім, це така дрібниця на тлі перспективи для молодих людей бути призваним до армії та вирушити до пекла – на український фронт, а їхнім нареченим, дружинам та сестрам готувати жалобні вбрання.

Те, що відбувається зараз з Росією, є злочином у багатьох відносинах, і один з важливих наслідків – втрата будь-яких перспектив молоддю, крім найсумніших, а то й трагічних. Зазвичай ідеологічне божевілля вражає народи з великою питомою вагою молодих, які своєю енергією накачують загальну істерію та стають головним витратним матеріалом фюрерів, аятолів або генеральних секретарів. Нинішня ж Росія за всіма прийнятими параметрами країна літніх.

Міжнародні критерії, за якими населення вважається старим, визначають планку в 7% людей старше 65 років у кількості населення. У Росії у 2021 році їх було майже 16%, це на 3% більше, ніж у 2012 році. Тенденція є зрозумілою. Середній вік росіян склав початку 2021 року 40,4 роки. Не секрет також, що саме серед старшого покоління найбільше страждальців за радянським минулим та величезних шанувальників Путіна. Їхня ностальгія призвела до того, що зараз в Україні масово гинуть їхні діти та онуки. У тих, хто залишиться живим, не буде майбутнього, а сьогодення виявиться ще більш убогим, ніж було раніше.

Росія – країна, що вмирає, вбиває своїх дітей і сіє смерть навколо. Путіна, якому за п'ять хвилин сімдесят, повільно залишає життя, і він готовий карати за цю обставину весь світ. Росіяни підтримали. «Навіщо нам такий світ, якщо там не буде Росії?» – заявив якось Путін.

Росії не буде. За мир доведеться боротися. Зі всіх сил.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: