Експерт оцінив санкційну реакцію Заходу на визнання Росією «Л/ДНР»

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Після рішення Росії визнати незалежність «Л/ДНР», канцлер Німеччини Олаф Шольц доручив уряду країни зупинити сертифікацію «Північного потоку-2». Однак Україна закликає світових лідерів запровадити увесь пакет «пекельних» санкцій проти РФ, не чекаючи ще більшої загрози, а вживаючи превентивних заходів. Політолог Володимир Фесенко у розмові зі «Слово і діло» пояснив, чиї санкції можуть бути найвагомішими у цій ситуації та про що свідчить нинішня реакція Заходу.

«Поки що санкційна реакція Заходу, особливо США, пасивна і слабка. Захід фактично повторює свої ж власні помилки (тільки інших керівників), які були у 2014 році після окупації Криму. А зараз спостерігається схожа ситуація», – зазначив політолог Володимир Фесенко.

На його думку, нині найвагомішим кроком на протидію Росії може бути зупинення «Північного потоку-2». «Поки є ризик військових дій, ні про який запуск цього газопроводу не може бути й мови», – вважає експерт.

Фесенко додав, що запровадження санкцій щодо ОРДЛО Сполученими Штатами – це «смішно і сумно одночасно», адже вони були і раніше.

Зауважимо, в документі, який підписав президент США Джо Байден, йдеться, що рішення визнати незалежність так званих «ДНР» і «ЛНР» загрожує безпеці США.

Санкціями заборонені нові інвестиції та фінансова діяльність представників США на території ОРДЛО, ввезення до США будь-яких товарів, послуг чи технологій з цих територій та експорт прямо чи опосередковано товарів, послуг чи технологій із США до ОРДЛО.

Тож, за словами Володимира Фесенка, до таких санкцій виникає чимало запитань: «Де ті пекельні санкції, про які казав Байден? Чи зараз це тільки імітація та симуляція санкцій?»

«На заході мають розуміти, насамперед у Вашингтоні, що має бути поетапний жорсткий запуск санкцій. Зараз – як реакція на визнання «Л/ДНР», потім більш жорстка реакція в разі прямого вторгнення Росії, і, якщо Росія піде на повномасштабну війну проти України, має бути найбільш жорстка санкційна реакція проти Росії. Це три такі можливі етапи запровадження санкцій», – наголосив політолог.

Експерт відзначив, що це мають бути не «символічні» санкції (проти конкретних персоналій, адже це нічого не дає), а економічні та адміністративні санкції.

«У такому випадку дійсно може бути ефект стримування. Тоді Путін відчує, що є ризики. Але поки реакція Заходу підтверджує «зухвалий прогноз» Дмитра Медведєва на засіданні Радбезу РФ, що, мовляв, не треба боятися західних санкцій, адже після Грузії нічого не зробили і зараз нічого не зроблять», – наголосив Фесенко.

До слова, хто засудив визнання Росією «Л/ДНР», а хто підтримав, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, Володимир Зеленський заявив, що Київ розглядає можливість розірвати дипломатичні відносини з РФ. Що це означає, читайте за посиланням.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: