Президент схвалив закон про відповідальність за неповагу до ВАКС

Читать на русском
Зеленський підписав закон, що дозволяє ВАКС притягувати до адміністративної відповідальності за зневажливу поведінку.
Володимир Зеленськийскріншот з відео

Президент України Володимир Зеленський підписав урядовий закон, який дозволяє ВАКС притягувати до адміністративної відповідальності за зневажливу поведінку.

Про це повідомляється на сайті ВР. Йдеться про закон №5490.

Судова реформа в Україні: хто та як має займатися очищенням ВККС і ВРПСудова реформа в Україні призупинилася на етапі формування Етичної комісії. Слово і діло пропонує подивитися, які органи мають займатися очищенням ВККС та ВРП.

Подробиці про новий закон розповіли у Fight Corruptor у Telegram.

«Раніше ВАКС не мав права штрафувати учасників судового процесу, якщо ті порушували правила етикету — наприклад, хамили суддям або приходили напідпитку. Наразі за порушення поведінки передбачено штраф від 850 до 2550 грн, а за повторне порушення понад 4 тис. грн», - сказано в повідомленні.

Як пояснюється, відсутність покарання за зневажливу поведінку негативно вплинула на ефективність роботи ВАКС. Антикорсуд звертався до органів адвокатського самоврядування з проханнями щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності адвокатів, які порушують етичні та процесуальні стандарти поведінки. Але жодного разу ці скарги не були задоволені.

«Тепер ВАКС може розглядати справи щодо адміністративних порушень та справ за ст. 185-3 КУпАП (про неявку до суду, порушення порядку під час судового засідання, здійснення дій, що свідчать про явну зневагу до суду)», - додали у Fight Corruptor.

Нагадаємо, ВАКС відмовився проводити відеоконференцію з Житомирським апеляційним судом, у приміщенні якого знаходиться народний депутат від фракції «Слуга народу» Сергій Кузьміних, який підозрюється у зловживанні впливом.

Також повідомлялося, що ВАКС вирішив заочно судити майора ЗСУ, який втік до Росії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: