Судова реформа в Україні: хто та як має займатися очищенням ВККС і ВРП

Читать на русском

Рада суддів України не змогла обрати кандидатів до Етичної ради, яка мала зайнятися очищенням складу Вищої ради правосуддя. Потому в Офісі президента провели зустріч за участю послів країн G7 і ЄС і наголосили, що Етична рада має бути сформована не пізніше початку жовтня. Фактично зараз початок нового етапу судової реформи заблокований. «Слово і діло» пропонує подивитися, які органи мають займатися очищенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя, а також хто входить до складу відповідних органів.

Як функціонує ВККС

Вища кваліфікаційна комісія суддів займається обліком даних про кількість посад суддів, добором кандидатів для призначення на посаду судді, проводить кваліфікаційне оцінювання. Окрім того, ВККС вносить до ВРП рекомендацію про призначення кандидата на посаду судді.

До складу Вищої кваліфікаційної комісії входить 16 членів, однак наявність 11 вже надає повноваження. Більшість, 8 осіб, обирає з’їзд суддів України. Члени ВККСУ призначаються строком на 4 роки без можливості обіймати посаду два терміни поспіль.

При органі також функціонує Конкурсна комісія з добору членів ВККСУ, які, власне, проводять конкурси на зайняття посади члена ВККС та формування переліку кандидатів, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності.

Трьох членів до цієї комісії має запропонувати Рада суддів України і по одному члену Рада прокурорів, Рада адвокатів і Національна академія правових наук.

Як функціонує ВРП

Вища рада правосуддя має стати ключовим органом у судовій системі в Україні, де ухвалюються остаточні рішення щодо призначення судді на посаду.

ВРП повинна вносити подання про призначення судді на посаду, розглядати скарги на рішення відповідних органів про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді/прокурора, надавати згоду на затримання судді або утримання його під вартою.

Також ВРП ухвалює рішення про звільнення судді з посади або про тимчасове усунення його від обов’язків.

До складу Вищої ради правосуддя входить 21 особа, 10 з них обирає З'їзд суддів України. Двох суддів призначає президент, а голова Верховного суду входить до складу ВРП за посадою.

При ВРП функціонує також Етична рада, яка повинна займатися встановленням відповідності кандидата на посаду члена ВРП критеріям професійної етики та доброчесності.

Перший склад Етичної ради формується з трьох осіб від Ради суддів та з трьох осіб, які запропонували міжнародні та іноземні організації. Наступні ‒ за аналогією з Конкурсною комісією при ВККС.

Водночас, 13 вересня Рада суддів України не змогла обрати своїх кандидатів до цих органів, тим самим заблокувавши інші процеси.

Нагадаємо, раніше ми детально розбиралися, чи може судова реформа опинитися під загрозою після рішення Ради суддів.

Також учасник зустрічі в Офісі президента розповів, коли мають розблокувати очищення ВРП.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: