ВАКС засудив до тюрми двох колишніх київських суддів Новака та Білика

Читать на русском
Антикорупційний суд оголосив черговий вирок, яким визнав винними в одержанні неправомірної вигоди двох колишніх служителів Феміди.

Вищий антикорупційний суд визнав винними у хабарництві колишніх суддів Голосіївського районного суду Києва Андрія Новака та Олександра Білика. Новака також засудили за незаконне зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів.

Таке рішення 3 лютого ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Новака Андрія визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 1 статті 263 і ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України...Білика Олександра визнати винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 і ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України», – оголосив суд.

Новаку призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 7,5 років з позбавленням обіймати посаду судді протягом 3 років і з конфіскацією всього майна. Білику – 7 років позбавлення волі із забороною займатись адвокатською діяльністю протягом 3 років і конфіскацією всього майна. У Новака судді конфіскували квартиру в Луцьку площею 48,5 квадратних метри, автомобіль BMW 520D 2013 року випуску, iPhone X, 4180 грн, 1903 доларів, і 5835 євро.

Обох обвинувачених узяли під варту в залі суду, оскільки вони вчиняли дії з затягування розгляду справи.

Рішення ухвалила колегія суддів у складі: Віктора Маслова, Віктора Строгого і Лесі Федорак. Вказаний вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений безпосередньо до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 30 днів.

За версією обвинувачення, екссуддя Новак за посередництва колишнього судді цього ж суду Білика отримали неправомірну вигоду у розмірі 8000 доларів за ухвалення рішення у цивільній справі. Крім того, під час обшуку у підозрюваного було виявлено вогнепальну зброю та бойові припаси без передбаченого законом дозволу.

Дії судді кваліфіковано за ч. 3 ст. 368 (прохання надати та одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище) та ч. 1 ст. 263 (носіння вогнепальної зброї, бойових припасів без передбаченого законом дозволу) КК України.

Дії посередника кваліфіковано за ч.ч. 4, 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 КК України (підбурювання та пособництво у проханні надати та в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди для себе за вчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої їй влади та службового становища, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі).

Нагадаємо, САП скерувала до суду справу про хабар столичного судді. У 2019 році її передали до антикорупційного суду. У вересні того ж року суддю Новака звільнили з посади.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: