Військова допомога Україні: що надали країни-партнери та що ще пообіцяли

Читать на русском

Тема можливого повномасштабного вторгнення Росії в Україну вже кілька місяців у всіх на вустах. Західні країни, які стурбовані ледь не більше за Україну, щодня закликають РФ до деескалації ситуації біля нашого кордону. Поряд із дипломатичними зусиллями союзники активно допомагають Україні озброюватися. На інфографіці «Слово і діло» – яку військову допомогу Україна отримала останнім часом, і що обіцяють надати держави-партнери.

Щокілька днів нова партія військової допомоги прибуває від США. 22 січня в Україну прибув літак із більш ніж 90 тоннами озброєння на борту, включаючи протитанкові ракетні комплекси Javelin та реактивні гранатомети SMAW-D.

Летальна зброя та боєприпаси від Штатів прибули також 23 та 25 січня. 28 та 30 січня, а також 1 лютого Україна отримала три партії боєприпасів – кожна завважки понад 80 тонн.

У планах США передати Україні ще вертольоти Мі-17В-5 і Мі-8МТВ, раніше вони були на озброєнні ВПС Афганістану. Зокрема, військово-транспортний вертоліт Мі-17В-5 призначений для перевезення особового складу, транспортування вантажів та військової техніки, десантування, знищення легкоброньованої техніки та ураження живої сили супротивника.

Декілька партій летальної зброї та боєприпасів отримала Україна від Великої Британії. 21 січня на навчання українських військових прибули 30 британських спецпризначенців.

Крім того, 200 спецпризначенців надіслала Канада. У майбутньому країна пообіцяла збільшити контингент до 400 осіб, а також надати летальну та нелетальну зброю та спорядження.

Чехія пообіцяла надати Україні боєприпаси калібром 152 мм для артилерії, Литва та Латвія – переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger. Естонія планує передати Україні Javelin.

Уряд Польщі схвалив надання військової допомоги Україні – безпілотників, переносних зенітно-ракетних комплексів Piorun, боєприпасів та легких мінометів.

Нідерланди також готові відправити оборонну зброю. Яку конкретно – поки що невідомо.

Німеччина наразі готова допомогти лише польовим госпіталем та 5 тисячами захисних шоломів.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» докладно писало, яку військову та фінансову допомогу Україні виділили союзники.

На інфографіці – військова допомога Україні 2021 року від США та інших міжнародних партнерів.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: