Росія вже натякнула, що готова відключити Європі газ – Боррель

Читать на русском
Барель додав, що в Євросоюзі не звинувачують Росію в зростанні цін на газ та інші енергоресурси, оскільки розуміють, що тут зібралося кілька факторів
Жозеп БоррельReuters

Росія демонструвала Європі готовність припинити постачання газу в країни Європейського Союзу і прямо натякала на таку можливість.

Про це заявив віцепрезидент Європейської Комісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель в інтерв'ю російському опозиційному телеканалу «Дождь».

Загроза вторгнення Росії: яку допомогу Україні надали союзникиНа тлі загрози вторгнення Росії союзники України активно надають військову та фінансову допомогу. США та Британія поставили Україні зброю, у ЄС виділили макрофінансову допомогу.

«Так, такі знаки були. І це нас і турбувало. Але поки все обмежується словами та намірами... До теперішнього часу, навіть якщо Росія каже, що суворо виконує свої зобов'язання, вона не збільшила поставки газу в момент, коли ринок напружений, коли ціни вкрай високі, і коли можна було б очікувати, що основний постачальник відкриє свої сховища, щоб заспокоїти ринок. До сьогоднішнього дня цього не сталося. Але якщо Росія каже, що не збирається використовувати газ як зброю, ми будемо дуже раді» - сказав він.

Боррель додав, що в Євросоюзі не звинувачують Росію в зростанні цін на газ та інші енергоресурси, оскільки розуміють, що тут зібралося кілька факторів; відновлення економіки підштовхнуло попит, виробництво відновлюваних джерел впало через безвітряну погоду, а ще вклинився Китай зі своїми запитами.

Раніше Боррель вже заявляв, що Європейський Союз готовий до того, що в результаті санкцій проти Росії Кремль прийме рішення про припинення поставок газу в країни ЄС і розробив план протидії такому сценарію.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: