Обшуки в екскерівника «Нафтогазу»: у чому суть справи

Читать на русском
Чому до Андрія Коболєва прийшли з обшуками та чого саме стосується справа, читайте у матеріалі Слово і діло.
Слово і діло

Державне бюро розслідувань провело обшуки у колишнього керівника «Нафтогазу» Андрія Коболєва. Слідчі дії відбувалися у рамках досудового розслідування кримінального провадження за фактом нібито незаконного відчуження природного газу на 2,2 млрд грн у 2020 році. Деталі – у матеріалі «Слово і діло».

Що кажуть у Державному бюро розслідувань

1 лютого у Державному бюро розслідувань повідомили, що слідчі проводять обшуки у колишнього керівництва Національної компанії «Нафтогаз України», в офісі Акціонерного товариства «Укртрансгаз» та у керівників приватних підприємств.

«Слідчі (розшукові) дії проводяться в межах досудового розслідування кримінального провадження за фактом незаконного відчуження у 2020 році природного газу на 2,2 млрд гривень», – зазначили в Бюро.

Йдеться про 305 мільйонів кубометрів природного газу. Як зазначили у ДБР, посадовцями АТ «Укртрансгаз», НАК «Нафтогаз України» за співучасті з іншими особами було здійснено його незаконне відчуження.

«Керівництво НАК «Нафтогаз України» за зверненням АТ «Укртрансгаз» погодило документи щодо укладення мирової угоди з комерційними структурами без належних повноважень і підстав. Керуючись рішенням керівництва державної компанії, Господарський суд міста Києва затвердив мирову угоду, що дозволило наприкінці 2020 року вивести з власності держави 305 мільйонів куб. м природного газу», – уточнили у ДБР.

Крім того, за даними ДБР, керівник «Нафтогазу» підписав Рішення акціонера «Укртрансгаз» щодо мирових угод без погодження Наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Там також уточнили, що досудове слідство триває, а деталі повідомлять згодом.

Від дев’яностих – до сьогодні: звідки взялися борги за газ

Загалом, ця історія бере початок ще з кінця 1990-х років. Тоді акціонерне товариство «Укренергозбут» передало державному підприємству «Укртрансгаз» (дочірня компанія «Нафтогазу») 418 млн кубометрів газу. Останнє повинно було за вказівкою «Укренергозбуту» поставити паливо споживачам.

Однак, з цього обсягу була поставлена лише частина газу, а у газотранспортній системі залишилося 305 млн кубометрів блакитного палива.

Кілька років тому право на отримання цього газу викупила інша компанія – «Фін-інвест». Згодом суд постановив стягнути з «Укртрансгаз» еквівалент цього газу – 2,3 млрд грн. Тоді «дочка» «Нафтогазу» назвала дії двох компаній такими, що «можуть мати ознаки шахрайства».

На початку 2020 року «Укртрансгаз» також звернувся із заявою до Державного бюро розслідувань та Національного антикорупційного бюро України з проханням не допустити заволодіння коштами у 2,3 млрд гривень.

АМКУ з'ясовує, чи зловживав «Нафтогаз» на оптовому ринкуАМКУ розслідує, чи зловживав Нафтогаз монопольним становищем на ринку оптової реалізації природного газу.

«Наразі блокування грошових коштів та їхня незаконна розтрата може негативно вплинути на стабільність роботи із забезпечення сталого проходження опалювального сезону», – заявили тоді у компанії.

Однак вже у жовтні 2020 року стало відомо, що «Укртрансгаз» може віддати понад 300 млн кубометрів газу фірмам, які раніше називала шахрайськими. Вже на початку листопада у Госпсуді Києва була зареєстрована справа про затвердження мирової угоди. Зрештою, суд затвердив таку «мирову угоду» (рішення від 10 та 13 листопада 2020 року).

У березні 2021 року керівник «Укртрансгазу» Сергій Перелома повідомив деталі справи та причину укладання угоди.

«У другій половині 2020 року право на перекупку боргу від «Укренергозбуту» отримала компанія «Профі Газ». Була велика ймовірність, що ця історія буде повторюватися безкінечно, ставлячи під загрозу роботу стратегічного підприємства. Тому було прийнято рішення через суд укласти мирову угоду з усіма учасниками процесу. Окрім нас на той момент це були «Укренергозбут», «Фін-Інвест» та «Профі Газ». Газ було передано останній компаній через те, що на момент укладання мирової угоди юридично саме вона мала на це право», – пояснив Перелома.

Через кілька місяців стало відомо, що дочірня компанія «Укртрансгаз» вимагає від «Нафтогазу» компенсувати їй завдану шкоду шляхом повернення 305 млн кубометрів природного газу, який передали ТОВ «Профі газ».

Що про обшуки каже сам Коболєв

Колишній керівник «Нафтогазу» вже відреагував на обшуки.

Коболєв зазначив, що підставою стала кримінальна справа за фактом мирного врегулювання проблеми так званого «газу Жеваго» (бізнесмен, якого пов’язують з «Укренергозбутом»).

«Справа тягнеться вже відносно давно (як і велика кількість інших справ, які відкривалися та продовжують відкриватися або з метою банального залякування, або публічної дискредитації команди «Нафтогазу» 2014-2021)», – написав він на своїй сторінці у Facebook.

Коболєв наголосив, що у процесі врегулювання проблеми, яка виникла понад 20 років тому, команди «Нафтогазу» та «Укртрансгазу» керувались інтересами цих компаній та «змогли запобігти незаконному списанню грошових коштів на суму близько 2 млрд грн, що значно перевищувало ринкову вартість самого спірного газу в період врегулювання».

Чи може ця історія вплинути на українську енергетику

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев у коментарі «Слово і діло» зауважив, що усі вищезазначені речі «не мають жодного стосунку до забезпечення когось і чогось енергетичними ресурсами».

«У нас після звільнення кожного з керівників усі прорахунки, проблеми тощо намагаються повісити саме на нього», – зазначив він.

За словами Рябцева, постає питання, невже, коли затверджувались відповідні контракти і підписувалися високопосадовцями, вони й гадки не мали, що там є якісь передачі газу шахрайським фірмам, є прорахунки та провали.

Нагадаємо, 28 квітня 2021 року Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови «Нафтогазу». Він керував НАК від 2014 року.

Тоді причиною відставки уряд назвав незадовільну роботу, адже у 2020 році компанія не отримала прибутку.

Сам же Коболєв припустив, що його звільнили через відмову передати до бюджету 2 мільярди доларів.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: