НАЗК знайшло порушення і необґрунтовані активи у нардепа СН Культенка, політик заперечує

Читать на русском
Антикорупційне агентство завершило перевірку декларації члена українського парламенту від президентської фракції та знайшло там порушення.
Артем Культенкофото: Facebook

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Артем Культенко набув у власність дві автівки та дві земельні ділянки, які мають ознаки необґрунтованих активів. Також він неправильно задекларував розмір заощаджень.

Про це йдеться у довідці Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки виправленої декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як зазначається у документі, нардеп Культенко задекларував 700 тисяч доларів заощаджень. Водночас, за даними НАЗК, загалом політик з 2001 по 2021 рік отримав трохи більше 140 тис. доларів доходу без урахування оподаткування. Тож агентство стало з'ясовувати походження цих заощаджень.

Сам Культенко пояснив Нацагентству, що з 2003 року він придбавав та продавав власне нерухоме і рухоме майно, з якого одержував додатковий дохід. Також він нібито заробляв на різниці курсу валют. Але НАЗК ці пояснення відкинуло, оскільки нардеп не надав підтверджуючих документів купівлі/продажу майна. За підрахунками органу, Культенко недостовірно заповнив декларацію на суму 559 711 дол, тобто приблизно 15,82 млн грн.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 15 823 035 грн, що перевищує розмір 4000 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 366-2 Кримінального кодексу України», – наголошують у НАЗК.

Артем КультенкоНародний депутат України

Крім того, НАЗК знайшло ознаки необґрунтованого активу в декларації Культенка. Йдеться про набуття у власність автомобілів Land Rover Range Rover 2013 року випуску та Mercedes-Benz S560 2017 р.в. та двох земельних ділянок у селі Гора Бориспільського району Київської області (площа 7020 квадратних метри) і у селі Кийлів Бориспільського району Київської області (400 кв. м).

За словами Культенка, гроші на придбання майна дала його дружина з власних заощаджень. Утім, як встановлено НАЗК, дружина депутата не мала такого розміру законних доходів аби придбати це майно. До того ж, на земельній ділянці площею 7020 кв. м збудований житловий будинок площею 148,6 кв. м, хоча в договорі купівлі-продажу землі за місяць до будівництва житла не вказувалося про будь які роботи зі зведення будинку чи будівництва. Тобто не за цей будинок дружина Культенка понесла додаткові витрати.

За даними Нацагентства, дружина політика у період з 1998 до 2020 рік не отримала стільки доходів, аби придбати дві земельні ділянки в Бориспільському районі за 113 231 грн. Як підрахувало НАЗК, різниця між вартістю набутих нардепом активів і законними доходами складає 1,325 млн грн, що є ознакою необґрунтованості.

У коментарі «Слово і діло» Культенко назвав висновки НАЗК помилковими, оскільки претензія стосується коштів, які ним набуті до отримання депутатському мандату.

«Думаю, що це помилка НАЗК. Адже питання виключно до коштів, які зароблені до обрання в парламент та які я зазначав ще в першій своїй декларації за 2018 рік. Власне ними я зараз і користуюсь. Так як я не був тоді ні чиновником, ні депутатом, про корупційну складову в походженні цих коштів не може йтися», – підкреслив він.

Депутат додав, що «необґрунтовані» активи були придбані на кошти, що були зароблені раніше, а загальний розмір заощаджень родини, відповідно, зменшився на таку суму.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп від СН Олексій Устенко не підтвердив право власності на криптовалюту. Також Нацагентство скерувало до Офісу генпрокурора висновок щодо нардепа від СН Олега Бондаренка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: