Нардеп Лерос не підтвердив факту володіння криптовалютою на 46 млн грн – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство провело і завершило перевірку щорічної декларації члена українського парламенту.
Гео Леросфото: УНІАН

Народний депутат Гео Лерос задекларував у власності криптовалюти на понад 46 мільйонів гривень, але не зміг цього підтвердити документально, що є ознакою порушення.

Про це йдеться у довідці Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки виправленої декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, нардеп Лерос задекларував 49 біткоїнів і 356 одиниць криптовалюти Ethereum, мінімальна вартість яких станом на 31 грудня 2020 року складає 46,29 млн грн.

Сам політик пояснив, що придбав цю валюту ще у 2015-2016 роках і не пам'ятає точної дати, а отримав її у власність на флеш-накопичувачі. Однак, уже після подачі декларації за 2020 рік, а саме 19 вересня 2021 року, він подарував цю криптовалюту своєму братові і вніс це як видатки у вигляді повідомлення про майнові зміни.

Гео ЛеросНародний депутат України

Але НАЗК не взяло це пояснення до відома, оскільки виглядає дивним той факт, що Лерос подарував свою криптовалюту після отримання запиту від Нацагентства. У цьому запиті орган просив надати пояснення щодо криптовалюту та надати документальне підтвердження факту власності на неї.

Також нардеп не надав НАЗК підтверджуючої інформації про розміщення цієї криптовалюти в блокчейні за її індивідуально визначеної публічної адресою (адресою гаманця). За словами Нацагентства, Лерос так і не надав публічної адреси, що унеможливлює факт підтвердження власності криптовалютою.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 46 290 947 грн, що перевищує 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації. У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого статтею 366-2 Кримінального кодексу України», – наголошують у НАЗК.

Крім того, нардеп задекларував 21,25 млн грн готівкою, зокрема: 532 835 грн готівкою і 115 600 грн на рахунку в банку; 608 тисяч доларів; 94 тис. євро і 4000 фунтів стерлінгів. Але у НАЗК виник сумнів у правдивості володіння такими коштами. Нацагентство зазначило, що у період 2008-2020 років Лерос офіційно заробив 2,094 млн грн. За цей же період він здійснив видатків на майже 3 млн грн.

Лерос пояснив, що отримав ці кошти від батьків до набуття мандату нардепа. За його словами, готівку йому передали батьки із заощаджень у 1990 роках. Однак він не зміг підтвердити джерела походження цих коштів як і документального підтвердження цих грошей.

Таким чином, як вважають у НАЗК, Лерос отримав у власність 22,15 млн грн грошових коштів, які не відповідають його законним доходам та джерела походження яких документально не підтверджено.

До того ж, політик не вказав вартість квартири в Києві загальною площею 336,7 квадратних метри, якою він володіє. Згідно документації про введення в експлуатацію житла, вартість квартири становить 1,93 млн грн. Тобто, ціна за 1 кв. м цієї квартири становить приблизно 5730 грн.

«Слово і діло» попросило нардепа прокоментувати інформацію НАЗК, але станом на дату виходу публікації відповіді так і не отримало.

Нагадаємо, НАЗК скерувало до Офісу генпрокурора висновок стосовно нардепа від фракції «Європейської солідарності» Микола Княжицького. Раніше орган дізнався, що політик не задекларував 1,2 млн грн застави, внесеної за підозрюваного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: