Нардеп від «Слуги народу» Устенко не підтвердив право власності на криптовалюту – НАЗК

Читать на русском
Антикорупційне агентство провело і завершило перевірку декларації члена українського парламенту від президентської фракції.
Олексій Устенкофото: Слуга народу

Народний депутат від фракції «Слуга народу» Олексій Устенко задекларував у власності 10 біткоїнів, 15 ефірімумів та 6 лайткоїнів, але не підтвердив документально право власності на криптовалюту. Однак цього недостатньо для відповідальності.

Про це йдеться у довідці Національного агентства з питань запобігання корупції за результатом перевірки декларації політика за 2020 рік, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується у документі, у 2016-2017 роках нардеп Устенко придбав 10 біткоїнів, 15 ефірімумів та 6 лайткоїнів на загальну суму 202 585 грн. Політик пояснив НАЗК, що придбав валюту в різний час, а підставою набуття право власності на неї стало укладені правочини у письмові формі з фізичною особою. Зокрема, йшлося про договори купівлі-продажу та акту прийняття-передачі криптовалюту, які не містять інформації про адресу рахунку, де зберігаються ці активи.

Олексій УстенкоНародний депутат України

Втім, на думку НАЗК, якщо декларант не надає їм інформацію про публічну адресу задекларованої ним криптовалюти, то всі інші докази права власності на активи є неналежними. Оскільки саме ця адреса підтверджує факт і дату набуття у власність криптовалюти. Також без цієї адреси власник не може розпоряджатися і володіти активами.

Крім того, Устенко не задекларував 1,05 долара, які перебували на банківському рахунку.

«Недостовірні відомості, зазначені у декларації, відрізняються від достовірних на суму 202 614, що не перевищує 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на дату подання декларації», – наголошують у НАЗК.

Таким чином, Нацагентство не встановило ознак кримінального чи адміністративного правопорушення збоку нардепа Устенка.

Нагадаємо, НАЗК скерувало до Офісу генпрокурора висновок стосовно нардепа від фракції «Європейської солідарності» Микола Княжицького. Раніше орган дізнався, що політик не задекларував 1,2 млн грн застави, внесеної за підозрюваного.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: