У Києві викрили студента на збуті баз даних більш ніж 20 мільйонів громадян

Читать на русском
Правопорушник розробляв та впроваджував механізм пошуку даних щодо фотографій осіб з використанням штучного інтелекту.
телеканал Дім

19-річного студента з Києва викрили на збуті баз даних понад 20 млн. громадян.

Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

«19-річний мешканець Києва, студент одного з вищих навчальних закладів, створив бот у месенджері для продажу конфіденційної та іншої інформації з обмеженим доступом, зокрема персональних даних громадян України. Доступ до робота коштував 1 долар на день або 4 долари за 20 спроб пошуку даних щодо конкретних осіб. Оплату фігурант отримував на крипто-гаманець», - йдеться у повідомленні.

Кібератака на держструктури України: що сталося та хто може стояти за нападомНа сайти держорганів України було скоєно кібератаку. Чи може бути до цього причетна Росія з огляду на те, що на Заході попереджали про такий розвиток подій.

Правопорушник розробляв та впроваджував механізм пошуку даних щодо фотографій осіб з використанням штучного інтелекту. Фотографії він завантажував із відкритих джерел Інтернету. У розпорядженні студента були бази даних кількох десятків мільйонів громадян. Ці відомості він купував на тематичних форумах хакерів.

За місцем проживання правопорушника працівники поліції провели обшуки. Вилучили комп'ютерну техніку та мобільні телефони.

Під час огляду вилученої техніки кіберполіцейські виявили бази даних, скомпрометовані в період 2014-2019 року. Ці бази містили дати народження, прізвища, імена та по батькові громадян, серії та номери паспортів, індивідуальні податкові номери платників податків та номери телефонів, фотозображення осіб тощо.

Кіберполіцейські вилучили бази персональних даних із незаконного обігу, а також заблокували облікові записи, котрі використовуються у протиправній діяльності. Проводяться комп'ютерно-технічні експертизи.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361-2 (Несанкціонований збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, що зберігається у комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до п'яти років позбавлення волі. Слідчі дії продовжуються.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня відбулася найбільша за чотири роки кібератака в Україні. Вона торкнулася низки урядових сайтів, а також портал «Дія». Дані українців, запевнили у СБУ, не постраждали.

Згодом СБУ встановила, яким чином хакерам вдалося зламати держсайти.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: