НАЗК скерувало до Офісу генпрокурора висновок стосовно нардепа ЄС Княжицького

Читать на русском
Антикорупційне агентство склало висновок про знайдені порушення в декларації члена українського парламенту і скерувало його в органи.
Микола Княжицькийфото: прес-служба ЄС

Національне агентство з питань запобігання корупції склало і скерувало до Офісу генерального прокурора обґрунтований висновок про виявлення порушень у декларації народного депутата України від фракції «Європейська солідарність» Миколи Княжицького.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили у прес-службі НАЗК.

«Національне агентство склало і скерувало до Офісу генерального прокурора обґрунтований висновок про виявлення ознак кримінального правопорушення, передбаченого статтею 366-2 ККУ, в діях народного депутата Миколи Княжицького», – зазначили в Нацагентстві.

Як встановило НАЗК, нардеп Княжицький не задекларував 1,2 млн грн застави, яку він вніс за підозрюваного. У довідці Нацагентства не вказується його прізвище. Однак, як встановило «Слово і діло», йдеться про колишнього виконувача обов'язків голови правління ПАТ «Об'єднана горно-хімічна компанія» Руслана Журила. Саме йому у грудні 2017 року зменшили заставу з 12 до 1,2 млн грн, про що вказується у документі НАЗК.

Нардеп Княжицький пояснив, що не вказав цю інформацію, ґрунтуючись на відповідних положеннях кримінального процесуального законодавства.

Проте, як вважає НАЗК, внесення коштів в якості застави за підозрюваного/обвинуваченого не припиняє права власності заставодавця на ці гроші. До того ж, повернення цих коштів не супроводжується настанням наслідків у вигляді отримання доходу. Станом на 31 грудня 2020 року, вказані 1,2 млн грн Княжицького перебували на спеціальному депозитному рахунку Київського апеляційного суду.

У коментарі «Слово і діло» Микола Княжицький назвав інформацію НАЗК брехнею та спробою політичного переслідування.

«Очевидно, що кошти, внесені як застава відповідно до КПК не належать до жодного з видів грошових активів, які підлягають декларуванню. Особа, яка внесла заставу, не може володіти, користуватись або розпоряджатись цими коштами. У неї немає права вимоги щодо їх повернення. Вона не може ці кошти переуступити комусь іншому, не може відмовитись від них, подарувати або заповісти на розвиток НАЗК», – заявив депутат.

Нагадаємо, НАЗК встановило, що нардеп Віктор Медведчук не задекларував нерухомість та автомобілі на 73 млн грн. Також Нацагентство повідомило, що перевірить інформацію про незадекларований будинок нардепа Іллі Киви.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: