«Складна, але не критична»: у НБУ оцінили ситуацію із падінням гривні

Читать на русском
Незважаючи на рекордне знецінення гривні у січні, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою, заявив голова Нацбанку.
bank.gov.ua

Незважаючи на рекордне знецінення гривні у січні, ситуація на валютному ринку залишається контрольованою. Нацбанк не планує жодних валютних обмежень.

Про це заявив голова Національного банку Кирило Шевченко під час круглого столу у п'ятницю, 28 січня, передає пресслужба відомства.

Курс долара: чим обумовлене різке зростання валюти і що буде з гривнею найближчим часомНаціональна валюта України втрачає свої позиції – фактори ослаблення гривні та які прогнози дають експерти, читайте у матеріалі.

За його словами, нагнітання ситуації на кордонах України суттєво погіршило очікування учасників ринку. Це позначилося на зниженні вартості українських активів та формуванні девальваційного тиску на гривню.

«Ситуація – складна, але не критична. Так, Україна має достатньо резервів, щоб і надалі згладжувати надмірні курсові коливання за рахунок валютних інтервенцій. Тільки цього року НБУ продав уже 1,5 мільярда доларів валюти», - сказав він.

Він підкреслив, що НБУ не вдаватиметься до адміністративних обмежень, які були у 2008 році, або 2014-15 роках, і використовуватимуть лише ринкові інструменти.

За словами Шевченка, масштаби та наслідки поточного шоку, пов'язаного із загостренням геополітичних ризиків, менші порівняно з шоком пандемії COVID-19 у березні 2020 року.

Відтак ситуація на валютному ринку залишається контрольованою, підкреслили в НБУ.

Як відомо, на кінець січня гривня вийшла у лідери рейтингу світових валют за рівнем падіння з початку року (за даними рейтингу Thomson Reuters). Так, у січні гривня впала на 5,5%. Більше за неї цього року девальвував лише російський рубль – 5,6%. На третьому місці йде шведська крона – 2,9%.

Нагадаємо, 27 січня готівковий курс долара перевищив 29 гривень – це максимум із лютого 2015 року.

Раніше у Нацбанку називали причини масштабного падіння курсу гривні у січні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: