У Нацбанку розповіли про причини масштабного падіння курсу гривні в січні

Читать на русском
Вплив на гривню надає один основний та інші, переважно сезонні фактори. Однак валютний ринок України дуже стійкий до шокових ситуацій і залишається стабільним
Ілюстративне фото112 Україна

Гривня в січні переживає масштабне падіння. Основною причиною цього став психологічний фактор, пов'язаний з ескалацією навколо українського кордону та очікуванням нападу Росії.

Про це розповів заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій, повідомляє Економічна правда.

«Відбулося посилення попиту на іноземну валюту з боку нерезидентів на валютному ринку України. Зокрема, нерезиденти-інвестори в ОВДП продали з початку року облігацій на загальну суму понад 5 млрд гривень і купили іноземну валюту на суму $264 млн» - розповів він.

Якими будуть інфляція, курс та обсяг ЗВР у найближчі роки: прогноз МінекономікиМінекономіки прогнозує на найближчі роки зростання курсу долара та середньої зарплати, зниження інфляції.

Також, зазначив Гелетій, впливають і інші, переважно сезонні фактори. Однак валютний ринок України дуже стійкий до шокових ситуацій і залишається стабільним.

«Велику стійкість ринку додає і досвід стресової ситуації навесні 2020 року, спровокованої пандемією COVID-19, а також стримана реакція ринку на концентрацію військ Росією біля кордону з Україною у квітні 2021 року» - сказав він, додавши, що резерви НБУ дозволяють контролювати ситуацію.

Нагадаємо, раніше в НБУ розповіли причини, за якими у 2021 році в Україні прискорилася інфляція.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: