Справа Інституту титану: суд заочно заарештував втікача і стягнув його заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про заочний арешт розшукуваного, який втік з України напередодні вироку.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту колишнього першого заступника генерального директора Державного науково-дослідного та проєктного інституту титану Андрія Рачкова, оголосив у міжнародний розшук і стягнув в бюджет його заставу.

Такі рішення 12-13 січня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора Малик О.І. про оголошення обвинуваченого (Андрія Рачкова – ред.) в міжнародний розшук - задовольнити. Оголосити (Андрія Рачкова – ред.) в міжнародний розшук. Організацію виконання ухвали суду доручити детективам Національного антикорупційного бюро України», – йдеться в рішенні.

Також прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Малик просила заочно заарештувати Рачкова і стягнути його заставу, оскільки обвинувачений втік з України. Як вказується у клопотанні, експосадовець Інституту титану 23 грудня 2021 року покинув Україну літаком рейсом Київ-Стамбул і досі не повернувся.

Вивчивши клопотання, судді його задовольнили. Вони заочно заарештували Рачкова, а також стягнули 525 500 грн застави, внесеної приватним підприємством «СБ-УКРРЕСУРС».

Як відомо, 3 січня 2020 року ВАКС відпустив Рачкова під 525 500 грн застави із покладанням низки обов'язків, а саме: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися з міста Нікополя, Дніпропетровської області без дозволу прокурора; повідомляти про зміну місця свого проживання та роботи; здати на зберігання до відповідних органів документи, що дають право на виїзд з України та в'їзд до України; утримуватися від спілкування зі свідками та носити електронний браслет. Після цього суд лише раз продовжував обов'язки і їхня дія закінчилася ще у 2020 році.

За версією обвинувачення, Рачков, зловживаючи службовим становищем, наніс Інституту титану збитків на 1,258 млн доларів. За даними слідства, колишній посадовець у змові з іншими особами впродовж 2012-2013 рр забезпечив перерахування Інститутом титану іноземній компанії (Британські Віргінські острови) 1,258 млн доларів за роботи та послуги, які, як з'ясувало слідство, насправді не надавались.

Нагадаємо, САП направила до ВАКС справу Рачкова. Раніше суд продовжив йому домашній арешт. Також ВАКС призначив цю справу до розгляду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: