Позитивний сигнал для України, попереджувальний – для РФ: що означає візит Блінкена до Києва

Читать на русском
Владислав Фарапоновексперт-американіст

Державний секретар США Ентоні Блінкен здійснив незапланований візит до столиці України на тлі ризиків реальної ескалації з боку Росії. Ця поїздка має на меті запевнити у беззаперечній підтримці та готовності допомагати Україні не тільки на словах, а й на ділі.

Чому приїзд Блінкена – позитивний сигнал

Адміністрація Байдена перебуває при владі лише один повний рік, проте державний секретар вже вдруге приїздить до Києва. Шкода, що його візит знову припадає на тривожні часи, але тим не менше. Рівень очільника американської дипломатії беззаперечно свідчить про важливість можливої ескалації з боку Росії для команди Байдена. Але навряд чи він би приїхав до України, якби розумів, що рішення про вторгнення прийнято і ескалація – це справа декількох днів.

Очевидно, що Україна посідає суттєве місце у порядку денному Держдепу не в останньому чергу саме завдяки особистій позиції Ентоні Блінкена. Інакше – він би міг відрядити до Києва когось зі своїх підлеглих.

Зеленський зустрівся з Блінкеном: які теми обговорювалиУ середу, 19 січня, відбулася зустріч президента України Володимира Зеленського та держсекретаря США Ентоні Блінкена.

Стає все більш помітним те, що у команді чинного американського президента є люди, які за будь-яких умов готові говорити з Росією, наприклад радник з питань національної безпеки Джейк Салліван. Натомість Блінкен більш виважений в цьому питанні.

Цей візит насамперед спрямований на Москву, адже рівень контактів між Києвом та Вашингтоном лишається безпрецедентним, а всі обміни думками та інформацією можливі й без візиту. Але одна справа говорити телефоном, зовсім інша – приїхати особисто, запевнити у підтримці та обговорити її збільшення.

Ентоні Блінкен ще раз підтвердив те, що Сполучені Штати постійно будуть інформувати Україну про результати своїх двосторонніх чи багатосторонніх розмов, що стосуватимуться безпекової ситуації на українсько-російському кордоні. Приїзд держсекретаря – це вже більше ніж сотий контакт для США за час скупчення російських військ на кордоні.

Агресія Росії: які кроки у відповідь розглядає адміністрація Байдена

Минулого тижня Росія та Сполучені Штати де-факто виявилися незадоволеними результатами двосторонніх переговорів. Саме тому члени адміністрації Байдена знову почали говорити про можливість відключення Російської Федерації від платіжної системи SWIFT.

Але Вашингтон розглядає не тільки ці заходи у відповідь на можливу агресію РФ. Також йдеться про фінансові обмеження як щодо Росії в цілому, так і Володимира Путіна разом з його оточенням. Ентоні Блінкен публічно не оголосив, що це будуть за санкції, але українській дипломатії теж слід бути проактивною в цьому сенсі. Адже лобізм в хорошому його розумінні може призвести до посилення санкцій, які можуть запровадити як Конгрес, так і Білий дім.

Можливе вторгнення РФ в Україну: як Захід готовий відповісти на російську агресіюЧим Україні зможуть допомогти США, країни-члени ЄС та інші союзники у разі повномасштабного вторгнення Росії.

Учергове Блінкен наголосив, що є лише два шляхи вирішення цієї напруженої ситуації – дипломатичний та недипломатичний. Сполучені Штати лишаються прихильниками першого та ще раз готові говорити з Росією.

Саме тому для «роботи над помилками» у Женеві вже в п’ятницю Блінкен знову зустрінеться зі своїм російським колегою Лавровим. До цього він також гостюватиме в Берліні, де буде говорити про об'єднання зусиль колективної дипломатії США та їхніх союзників.

З одного боку, спроби вчергове говорити з Росією можуть не дати бажаного результату. Водночас РФ навряд чи пішла би на діалог у Женеві, якби метою була повномасштабна ескалація. Таким чином, шанс для стабілізації ситуації лишається, а кому як не США говорити з Росією від імені західного світу та України, аби припинити агресивні наміри.

Владислав Фарапонов, політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: