У мережі обговорюють дані британської розвідки про «окупаційний уряд» для України

Читать на русском

Як у соцмережах реагують на дані британської розвідки про те, що Росія сформувала окупаційний уряд для України, який може очолити Євген Мураєв.
Слово і діло

Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що Росія вже сформувала склад «окупаційного проросійського уряду» для України, очолити який може екснардеп Євгеній Мураєв.

До складу уряду також можуть увійти експрем'єр-міністр Микола Азаров, колишній голова апарату президента України Андрій Клюєв, колишній перший віцепрем'єр-міністр Сергій Арбузов та колишній віцепрем'єр Володимир Сівкович. Схожа інформація є й у американської розвідки.

В Офісі президента України вважають, що до інформації закордонної розвідки варто поставитися серйозно. Сам Мураєв стверджує, що зв'язку з російською стороною не підтримує: «Це якась дурість. Мені вже чотири роки заборонено в'їзд до Росії... Ви можете переглянути викладену мною програму – у нас із ними різне бачення розвитку країни. Україна має бути сильною та суверенною державою. Тому важко уявити, щоб я мав якусь комунікацію з росіянами».

Як на плани щодо «окупаційного уряду» відреагували у соцмережах – у добірці «Слово і діло».

«Де Джеймс Бонд узяв цей список? Тут можна лише гадати. Але які можуть бути основні версії? По-перше, або з Кремля, або ні. Якщо ні, то це може бути будь-хто з цього самого водевільного уряду, один із втікачів Януковича. Той же Арбузов, наприклад, який тихо спивається в Москві, але, напевно, все ще любить роздмухувати щоки і розповідати, як вони кермували Україною зі Стоматологом та його татком. По-друге, це може бути сам Кремль. І тут теж є два основні варіанти. Перший – вони реально таке планують. На крайній варіант, конверт для випадку вторгнення, якщо Путін піде на безумство. Піде чи ні, але пропрацювати всі варіанти вони повинні. І ось поклали на стіл такий варіант. Адже в Кремлі ніколи не відрізнялися адекватністю сприйняття України. Або це навмисне зливання ФСБ. Чи хтось там у них відповідає за український напрямок», – написав Сергій Фурса.

«Британська розвідка заявляє, що Мураєв розглядається Москвою як наступний глава України. Цікава деталь – саме Мураєв у 2014 році вивозив колишнього прем’єр-міністра України Миколу Азарова за межі України. З погляду електоральної підтримки такий план дорівнює нулю. Але це якщо вибори будуть. Але якщо Мураєва призначити, подібно до Аксьонова, своїм намісником, то все може бути. На місці СБУ я вже відвідав би Мураєва і розпитав його, що він знає про озвучений британцями план Путіна», – написав Віктор Шлінчак.

«До речі, а чому саме Мураєв має його очолити? Ні, я, звичайно, розумію, що Євген – найосвіченіший серед усіх кандидатів. Але рейтинги має на мінімумі. На керівну посаду серед русофілів більше підійшов би Медведчук чи Бойко. Першого переслідує влада, у другого рейтинги явно вищі», – вважає Юрій Лукшиц.

«Не те, щоб я не вірила, що арбузівсько-кліменківська компашка мріє відродитися (тут ще раз хочеться оцінити масштаби вкраденого, що стільки років ще й на інтриги вистачає), але мені здається, що Мураєв ще три роки тому досяг своєї електоральної стелі і далі не рушить. Тому новина від британців мене змусила замислитись. Якщо Росія ставить на Мураєва, то ок – паліть дрова і більше. Гірше якщо Росія зараз згодовує Захід певну легенду, щоб прикрити якісь інші свої плани», – написала Тетяна Ніколаєнко.

«Це водночас хороша та погана новина. Хороша – бо придумати менш сумісну з Україною та українцями персону, ніж «Євгеній», важко. Зробити гауляйтером людину, яка лише своїм габітусом перетворює найнейтральнішого українця на затятого бандерівця – це дивний план. Погана – тому що за всієї любові до грошей та продажності Мураєв – ідейний ворог, який ненавидить цю країну та цю націю, тому може зробити багато зла, допоки його не деактивують небайдужі громадяни у балаклавах. Тому СБУ має перевірити інформацію британців максимально ретельно», – вважає Сергій Іванов.

«Але мені здається, що в Кремлі справді можуть розглядати Мураєва як можливого кандидата на посаду керівника маріонеткового уряду в Україні. Мураєв виглядає умовно новою особою, за якою немає надто очевидного корупційного шлейфу. При цьому може йтися, що він очолить уряд окупованих територій Сходу та Півдня України (які бачать у вигляді «Новоросії»), які «продаватимуть» світові як уряд справжньої України. А саме на цих територіях Мураєв значно популярніший, ніж загалом в Україні. І там він уже політик не третього, а другого ешелону. У такому контексті фігура Мураєва не виглядає зовсім дивовижною, а також визначає наміри Мордора захопити щонайменше на першому етапі Схід та Південь України», – написав Борис Кушнірук.

Нагадаємо, у Міністерстві закордонних справ Росії заяву зовнішньополітичного відомства Великої Британії назвали «фейком та дезінформацією».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: