Свіжий президентський рейтинг: за кого готові віддати свої голоси українці

Читать на русском

Як зазначають соціологи, порівняно з груднем 2021 року з 16,7% до 20,9% зросла підтримка у Порошенка.
Слово і діло

У тому випадку, якби вибори президента відбулися найближчим часом, найбільшу підтримку б отримали чинний глава держави Володимир Зеленський та п'ятий президент, а нині народний депутат Петро Порошенко.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке було проведене 20-21 січня.

«Найвищу підтримку мають Володимир Зеленський (за нього проголосували б 23,5% серед тих, хто визначився з вибором) та Петро Порошенко (20,9%). Різниця у підтримці цих кандидатів у рамках статистичної похибки, тобто формально вони ділять перше місце», розповіли соціологи.

Далі йдуть лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко (11,8%), лідер партії «Сила та честь» Ігор Смешко (9,6%) та співголова фракції ОПЗЖ у парламенті Юрій Бойко (9,3%). В інших кандидатів підтримка є значно нижчою.

Як зазначають соціологи, порівняно з груднем 2021 року з 16,7% до 20,9% зросла підтримка у Порошенка. Також простежується зростання підтримки Смешка (з 6,8% до 9,6%). Водночас, простежується зниження підтримки колишнього спікера Ради Дмитра Разумкова (з 8,1% до 5%) та Олега Тягнибока (з 3,1% до 1,1%).

Дослідження проходило 20-21 січня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів було опитано 1205 респондентів віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей).

Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 та з урахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% – для показників, близьких до 12%, 1,4% – для показників, близьких до 5%.

Зазначимо, у соцопитуванні за грудень 2021 року лідирував Зеленський (17,5% усіх опитаних або 24% тих, хто візьме участь у виборах та визначився, за кого голосуватиме), а за Порошенка збиралися проголосувати відповідно 11% та 16% опитаних.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, який рівень недовіри до лідерів держав було зафіксовано наприкінці 2021 року.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: