Чергова провокація: у мережі з’явилося оголошення про продаж даних українців з «Дії»

Читать на русском
Невідомий виставив на продаж нібито персональні дані громадян України з державного сервісу Дія. У Міністерстві цифрової трансформації назвали це продовженням гібридної війни.
diia.gov.ua

Невідомий виставив на продаж нібито персональні дані громадян України з державного сервісу «Дія». У Міністерстві цифрової трансформації назвали це «продовженням гібридної війни».

Оголошення про продаж даних 21 січня з’явилося на ресурсі RaidForums.

Невідомий стверджує, що база даних містить персональну інформацію 2,6 мільйона українців. За 15 тисяч доларів (424 тисячі гривень) він обіцяє надати їхні ПІБ, дати народження, номери телефону, ІПН, дані з державних та закордонних паспортів. Продавець вказав, що дані містяться у форматі SQL, JPG та JSON. Загалом для перегляду доступний архів обсягом трохи більш як 11 гігабайтів.

Невідомий виставив на продаж нібито персональні дані громадян України з державного сервісу Дія. У Міністерстві цифрової трансформації назвали це продовженням гібридної війни.
RaidForums

У Мінцифри наголошують, що інформація про продаж даних українців з «Дії» є елементом гібридної війни. Українців просять не піддаватися паніці, адже усі дані під надійним захистом.

У відомстві кажуть, що ще з минулих вихідних в інтернеті постійно з’являються оголошення щодо продажу даних, нібито отриманих під час кібератаки. Зазначимо, такі оголошення мають на меті не тільки залякати суспільство, а ще й дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора.

Кібератака на держструктури України: що сталося та хто може стояти за нападомНа сайти держорганів України було скоєно кібератаку. Чи може бути до цього причетна Росія з огляду на те, що на Заході попереджали про такий розвиток подій.

«Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після зламу 14 січня, є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року. Зараз українські кіберспеціалісти мають об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати противника», – додають у повідомленні.

Нагадаємо, в ніч проти 14 січня сталася глобальна хакерська атака на держсайти України. Не працювали сайти МОН, МЗС, ДСНС, Кабміну, Міненерго, сайт «Дія».

СБУ разом із Держспецзв'язку та Кіберполіцією розслідують причетність спецслужб РФ до цієї кібератаки.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: