Масові псевдомінування: у СБУ повідомили, хто за цим стоїть і яка їхня мета

Читать на русском
За хвилею неправдивих мінувань по всій Україні стоїть Росія. Її мета – розхитати ситуацію та посіяти паніку.
фото СБУ

За хвилею неправдивих мінувань по всій Україні стоїть Росія. Її мета – розхитати ситуацію в Україні зсередини та посіяти паніку. Спецслужби РФ використовують «мінування» як один із елементів гібридної війни для посилення тиску.

Про це заявили у пресслужбі СБУ у п'ятницю, 21 січня.

«Мінування» шкіл, лікарень, станцій метро, вокзалів в Україні: чи знаходять «мінерів»Із 719 анонімних дзвінків про мінування лише у 115 випадках правоохоронцям вдалося встановити особу мінера.

Як повідомляється, з початку 2022 року до поліції надійшло 313 неправдивих повідомлень про мінування по всій Україні.

«Якщо протягом усього 2021 року СБУ зафіксувала понад 1100 свідомо неправдивих анонімних повідомлень, то з початку 2022 року їх надійшло вже понад 300. Зараз жодне з них після ретельних перевірок не підтвердилося», - йдеться в повідомленні.

У СБУ заявили, що за всім цим стоїть Росія.

«Мета спецслужб країни-агресора очевидна – створити умови додаткового тиску на Україну, посіяти тривогу та паніку у суспільстві. На жаль, такі інформаційно-психологічні спеціальні операції – реалії сучасних гібридних воєн, і ми маємо це усвідомлювати», - зазначили у відомстві.

За попередньою інформацією, «мінери» намагаються надсилати повідомлення з використанням програмного забезпечення, яке, на їхню думку, забезпечує анонімність.

«Разом із цим вжитими заходами встановлено, що більшість повідомлень надіслано користувачами інтернету, які перебувають на території суміжних пострадянських країн або на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей», - заявили у СБУ.

Силовики нагадали, що «анонімні терористи» відповідатимуть одразу за двома статтями Кримінального кодексу України - неправдиві мінування та теракт.

Нагадаємо, майже місяць по всій Україні масово повідомляють про замінування шкіл, ТРЦ, аеропортів, вокзалів. Напередодні бомбу шукали у Офісі президента України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: