Справа сумського Держгеокадастру: суд скасував арешт вилученого майна

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання про скасування арешту майна, вилученого детективами Національного бюро.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд скасував арешт двох мобільних телефонів, двох флешок і жорсткого диску, вилучених у справі про заволодіння землею в Сумській області, яку розслідують детективи Національного антикорупційного бюро.

Такі рішення 16 грудня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, службові особи Главку Держгеокадастру в Сумській області усупереч ст. 84, 116, 122, 149, 150 Земельного кодексу України, зловживали службовим становищем в інтересах ТОВ «АФ Довіра 2008», унаслідок чого із державної власності безповоротно вибула особливо цінна земля на території Роменського району Сумської області загальною площею близько 2000 га. Вказані земельні ділянки перебували на праві постійного користування в державного підприємства «Дослідне господарство «Іскра» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України та державного підприємства «Дослідне господарство «Агрофірма «Надія» Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН.

У межах цієї справи детективи НАБУ 25 лютого провели низку обшуків, зокрема у Главку Держгеокадастру в Сумській області та у приміщенні приватного підприємства «Ромни-проект». Під час обшуків у приміщенні ПП «Ромни-проект» детективи вилучили мобільний телефон Samsung і зовнішній накопичувач. Власник просив повернути майно, оскільки вже минув достатній час. Суддя вирішив скасувати арешт речей, тому що детективи скопіювали всю наявну на носіях інформацію.

Так само просила скасувати арешт майна й фізична особа, в якої проводився обшук. Він наполягав, що вміст двох його флешок був скопійований, а тому їх можна повернути. Це суддя і зробив.

Крім того, суд скасував арешт і мобільного телефону iPhone, вилученого в ще одного фігуранта. Суддя встановив, що детективи зробили скріншоти листувань, здійснених з цього телефону і не призначали будь яких експертних досліджень. Тому телефон нібито можна повернути.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: