Чергова хвиля COVID-19: чим вона відрізняється від попередніх та коли буде пік захворюваності

Читать на русском
Чим нова хвиля коронавірусу відрізнятиметься  від попередньої та коли може бути пік захворюваності, читайте у матеріалі.
Слово і діло

Рівень захворюваності на коронавірус в Україні знову починає зростати. У МОЗ офіційно заявили, що розпочався новий спалах COVID-19, але запевнили, що медична система ще раніше почала готуватися до чергового навантаження. Своєю чергою, у НАН України припускають, що нова хвиля може виявитися найбільшою за весь час пандемії. «Слово і діло» поспілкувалося з лікарем-інфекціоністом та спробувало розібратися, чого чекати та чи варто запроваджувати локдаун.

Які прогнози дають науковці

Національна академія наук України оприлюднила прогноз щодо розвитку пандемії коронавірусу в Україні в період з 12 до 25 січня. Там зазначили, що в Україні вже розпочалася нова хвиля COVID-19.

«Динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності. Кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх чисел грудня, також збільшуються обсяги тестування та позитивність тестів», – йдеться в прогнозі.

У НАНУ наголосили, що Україна слідує тенденціям країн Східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія та ін.) з невеликою затримкою в часі.

Науковці пояснили, оскільки початок нової хвилі припав на святковий період (що традиційно призводить до аномалій в даних) то зараз важко оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії.

«Згідно з даними про заразність штаму «Омікрон» та епідемічних тенденцій низки країн світу, можна очікувати стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників. Відкриття шкіл після канікул та сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії», – йдеться в прогнозі.

Окрім цього, в НАНУ наголосили, що спостережувана летальність зросла до 3,2-3,3% для дат 4-5-тижневої давнини. Водночас таке зростання сталося переважно за рахунок змін у віковій структурі хворих і не має стосунку до патогенних властивостей вірусу.

Пандемія коронавірусу: як у 2022 році розвиватиметься ситуація в Україні та світіЯк розвиватиметься пандемія ковіду у 2022 році. Головними загрозами є вакцинна нерівність та поява нових штамів.

Експерти Українського центру охорони здоров’я (UHC) розробили три сценарії розвитку ситуації з COVID-19 восени 2022 року в Україні.

Перший сценарій – адаптація. Восени 2022 року вірус, можливо, адаптується до людей, нових випадків не стане менше, проте перебіг хвороби буде менш тяжкий та дещо знизиться летальність.

Другий сценарій – стагнація. Це означає, що адаптації не відбудеться, проте більш серйозних штамів не з’явиться. Ба більше, рівень вакцинації буде вже на тому рівні, щоби вплинути на госпіталізації та летальність.

Водночас співзасновник Українського центру охорони здоров’я Павло Ковтонюк вважає, що коронавірус вже став небезпечнішим за грип, ДТП, військові дії та більш смертельний, ніж рак, і це вже не змінить показники вакцинації в Україні.

«Реальність початку 2022 року така. В Україні захищений двома дозами лише один із трьох громадян. Ентузіазм до вакцинації вичерпався. Урядові важелі його стимулювати – теж. Попереду – щонайменше дві великі хвилі захворюваності», – зазначив Ковтонюк.

Третій сценарій – загострення. За цим сценарієм одна з мутацій призводить до появи більш агресивних штамів, що зумовлює збільшення кількості інфікованих та зростання летальності.

Голова Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Гебреісус на початку року заявив, що 2022 рік може стати останнім роком пандемії коронавірусу, за умови, що країнам світу вдасться покінчити з несправедливістю та нерівністю при розподілі вакцин.

Схожу думку висловив керівник компанії-виробника вакцин Pfizer Альберт Бурла. Він заявив, що коронавірус циркулюватиме ще багато років, але його нинішня хвиля, ймовірно, буде останньою, яка потребує обмежень.

Що кажуть у Міністерстві охорони здоров’я

На початку року головний санлікар Ігор Кузін заявив, що нова хвиля коронавірусу в Україні може розпочатися вже наприкінці січня та триватиме до квітня.

За словами Кузіна, тривалість та розмах нової хвилі залежатиме від ефективності протиепідеміологічних заходів та кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу.

Показники смертності, за словами головного санлікаря, будуть залежати від багатьох факторів, основним із яких є кількість вакцинацій.

Вже 20 січня очільник МОЗ Віктор Ляшко заявив, що в Україні розпочався спалах коронавірусу, а найскладніша ситуація спостерігається у західному регіоні.

«Найбільш ускладнена епідситуація – в Івано-Франківській області. Негативна динаміка вже спостерігається у Чернівецькій, Львівській і Тернопільській областях», – наголосив міністр.

Трохи раніше Ляшко повідомив, що в Україні штам коронавірусу «Омікрон» виявили у восьми регіонах, зокрема, у Києві, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Одеській, Полтавській, Тернопільській та Львівській областях.

Також в МОЗ запевнили, що в Україні медична система вже готується до чергового навантаження через поширення у світі нового штаму коронавірусу «Омікрон».

Які прогнози щодо нової хвилі дає експерт

Лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв у розмові зі «Слово і діло» наголосив, що Україна вже перебуває у новій хвилі коронавірусу, адже вже спостерігається певний підйом захворюваності.

Водночас, за його словами, важко сказати, коли буде пік цієї хвилі.

«Якщо брати досвід інших країн, пік наступить досить швидко. Штам «Омікрон» характерний тим, що досить швидко поширюється між людьми – тобто, не буде вже більш пологого зростання захворюваності, як було раніше», – припустив лікар.

Він зазначив, що в Україні немає достатньо можливостей для того, щоб ідентифікувати варіант вірусу Омікрон, адже він дуже складний для ідентифікації і не всі тест-системи на нього реагують. У більш розвинених країнах є більше можливостей для виявлення саме цього варіанту.

«Тобто, зараз є зростання гострих респіраторних інфекцій, але при цьому «Омікрон» також проявляється як ГРВІ, він рідко дає тяжкі форми і перебіг. Це може бути просто нежить, слабкість, невелика температура. За таких симптомів люди можуть навіть не піти здавати тест на коронавірус. Тому скільки зараз є таких пацієнтів, сказати не можна», – розповів Жигарєв.

На його думку, на що у МОЗ будуть звертати увагу, так це заповненість лікарень.

«Коли у нас лікарні забиті, то, звичайно, вже важко казати, що нової хвилі ще немає. Водночас більшість людей з «Омікроном» будуть сидіти вдома і навіть можуть не звертатися до лікаря. Тому тут досить складна ситуація», – додав інфекціоніст.

Він пояснив, що повний локдаун ефективний проти будь-якої епідемії. Тобто люди не контактують, і вірус не передається, але тут вже виникає питання, що буде з суспільством та економікою.

«У такому локдауні, хоча б на тиждень, буде сенс, якщо в Україні дійсно спостерігатиметься великий пік захворюваності, кількість хворих швидко зростатиме, будуть заповнені лікарні, а система охорони здоров’я не буде справлятися», – зазначив лікар.

Жигарєв наголосив, що вакцинація хоч і не гарантує того, що щеплена людина не інфікується, але може знижувати летальність і тяжкість хвороби.

«Якщо людина вакцинована – це абсолютно не гарантія, що вона не може бути розповсюджувачем – такі ситуації вже були описані. Багато країн вже це зрозуміли і почали потребувати саме негативні ПЦР-тести», – зазначив він.

Нагадаємо, раніше ми писали, яких наслідків очікувати Україні у 2022 році від пандемії коронавірусу.

Динаміку інфікованих, померлих та вакцинованих проти коронавірусу у 2021 році можна подивитися на нашій інфографіці.

Анастасія Дячкіна, спеціально для «Слово і діло».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: